13 Temmuz 2015 Pazartesi

Spor: Wimbledon 13. Günün Ardından



Veee sonunda geldik 2015 Wimbledon’ın son gününe, sabırsızlıkla beklenen tek erkekler finaline. Dün tenisseverler iki yaşayan efsanenin, dünya 1 ve 2 numarasının inanılmaz mücadelesine şahit oldular. Ayrıca bu muhteşem maç geçen seneki unutulmaz finalin de rövanşı niteliğindeydi. 7 Wimbledon şampiyonluğu bulunan Ekselansları lakaplı Roger Federer’in karşısında üst üste 2. Ve toplamda 3. Wimbledon şampiyonluğunu kazanmak isteyen Nole lakaplı Novak Djokovic vardı. Bu iki yaşayan efsane son iki yılı domine etmişlerdi zaten. Bu sene en çok maç kazanmayı başaran tenisçi Novak Djokovic’ti. Ancak bu turnuvanın en iyi ismi belki de kariyerinin en iyi zamanlarından birini geçiren Roger Federer’di ve son şampiyon Djokovic’in turnuvadaki performansı ise geçen seneki kadar iyi değildi. Yani Djokovic finale geçen seneki kadar favori görülerek gelmemişti ama bu yeni bir maçtı ve herşey sıfırdan başlıyordu.


Maç Federer’in servisleriyle başladı. Ekselansları açılış oyununu sıfıra karşı kazanarak maça olabilecek en iyi şekilde başladı. Djokovic maç başında biraz gergin gibiydi, gerginliği servis atmadan önce uzun uzun top sektirmesinden de belli oluyordu. Yine de ilk oyununu Federer’e göre biraz daha zor olsa da kazandı ve durum 1-1 oldu. İki oyuncu da sonra biraz zorlanarak birer servis oyunu kazandılar ve durum 2-2 oldu. Federer sonraki oyununu yine sıfıra karşı aldı. Bir sonraki oyunda ise Djokovic’e baskı kurmayı başararak sıfıra karşı servis kırdı. Böylece durumu 4-2 yaparak önemli bir avantajı da eline geçirmiş oldu. Ancak bu avantajı çok uzun sürmedi çünkü bir sonraki oyunda servis kırmayı başaran Djokovic oldu. Servis kırdıktan sonra kendi oyununu da çok rahat kazanan Djokovic, seti bir kez daha dengeye getirdi, set 4-4 oldu. Sonraki iki oyunu servis atan aldı ve durum 5-5 oldu.


Federer sonraki servis oyununu yine biraz zorlanarak kazandı ve durumu 6-5 yapıp bir kez daha Djokovic üzerinde baskı kurdu. Djokovic’in ilk defa çift hata yaptığı bu oyunda servis kırma puanı (ki bu aynı zamanda set puanı demekti) elde eden Federer, bu puanı kullanamadı. Oyun berebereye geldikten sonra oyunda bir kez daha avantaj yakalayan Federer, bir set puanı daha kullanamadı. Djokovic, bu sefer de ace’le çevirdi. Berabereden sonra oyun puanı yakalayan Djokovic, oyunu da ace’le aldı ve seti tie-break’e götürdü. Tie-break’in açılış servisi de Federer’dendi ancak Djokovic müthiş bir puan ile break’i alıp tie-break’e iyi başladı. Kendi servis attığı iki puanı da kazanarak tie-break’te durumu 3-0’ getirdi. Federer kendi servisindeki puanı alarak 3-1 yaptı ama Djokovic müthiş bir puan daha alarak 4-1 yaptı. Sonra kendi servislerini de aldı, durum 6-1 oldu ve bu sefer set puanları yakalayan Djokovic oldu. Federer tie-break’te yani sette kalabilmek için attığı serviste çift hata yapınca tie-break’i 7-1 ile kazanan Djokovic oldu. Sete çok iyi başlayan Federer olmuştu ancak özellikle tie-break’te çok iyi oynayarak seti çok iyi bitiren Djokovic oldu. Djokovic’in servis kırdırdıktan hemen sonra servis kırması katıldığı son iki turnuvada sadece bir kere servis kırdırmış Federer’i etkilemiş gibiydi, bunu tie-break’teki performansından gördük.


İlk setin sonunda yakaladığı ivmeyi ikinci sete taşıyan Djokovic, sete kendi oyununu sıfıra karşı kazanarak başladı. Buna karşı olarak Federer de kendi oyununu sıfıra karşı aldı ve durum 1-1’e geldi. İki tenisçi birer oyun daha kazandılar ve skor 2-2 oldu. Setin 5. oyununda Djokovic servis atıyordu ve oyun rahat giderken bir anda berebereye, 40-40’a geldi. Bu noktadan sonra Federer iki servis kırma puanı buldu ama Djokovic ikisini de kurtardı ve oyunu müthiş bir puanla aldı. Bu zor oyununun ardından Djokovic 3-2 öne geçti. Sonraki dört oyun her iki raket için de rahat geçti, ikisi de kendi oyunlarını zorlanmadan aldılar ve durum 5-4’e geldi. Federer’in servisleri sette kalabilmek için geliyordu ama Federer’in çift hatası ile Djokovic bir set puanı elde etti. Bu sefer de Federer set puanı çevirdi, sonra müthiş bir puanla oyunu bitirdi ve durumu 5-5 yaptı.


Bir önceki oyunu kazanarak elde ettiği momentumla Djokovic’in servis oyununda muhteşem puanlar oynayan Federer, oldukça önemli bu noktada servis kırma puanları yakaladı ama oyun Federer’in hatası ile berabereye geldi. Federer bir hata daha yaptı ve böylece Djokovic avantajı buldu. Bu sefer de müthiş bir puan çıkaran Federer durumu yine berabereye getirdi. Sonra oyunda birkaç kere daha Djokovic avantaj yakaladı ve birkaç kere daha durum berabereye geldi. Yakaladığı 3. avantajda yani oyun puanında çok çok iyi bir savunma yapan Djokovic, yakalaşık 9 dakika süren bu uzun ve çekişmeli oyunu kazanarak durumu 6-5 yaptı ve Federer’i bir kez daha sette kalabilmek için servis atmaya zorladı. Federer ise kendi oyununda hata yapmadı ve böylece ikinci set de tie-break’e uzadı.
İkinci setin tie-break’ine Djokovic’in servisleriyle başladık ve Federer break’i aldı. Ancak kendi servisinde break’i koruyamadı ve durum 1-1 oldu. Federer’in ikinci servisinde de break’i alan Djokovic 2-1 öne geçti ve sonra kendi servisini de alarak durumu 3-1 yaptı. Federer ise inanılmaz bir backhand’le sonraki puanı aldı ve break’i geri alarak durumu 3-2 yaptı. Ancak Djokovic de hemen break aldı ve tie-break’te durum 4-2 oldu. Sonra iyi servis atan Federer, skoru 4-3 yaptı. Djokovic ise kendi servislerinde puanları alarak durumu 6-3 yaptı ve 3 set puanı elde etti. Federer ilk set puanını iyi bir servisle çevirdi. İkinciyi ise inanılmaz bir rallide puanı kazanarak çevirdi. Üçüncü set puanı ise Djokovic’in kendi servisindeydi ama Federer’in müthiş bir vuruşunun etkisiyle Djokovic topu fileye kalınca tie-break 6-6’ya gelmiş oldu. Sonraki puanda da Federer topu fileye taktı ve Djokovic 7-6 öne geçti. 


Kendi servisinde ise çok riskli olsa da ikinci serviste servis-vole deneyen Federer başarılı oldu ve durumu bir kez daha eşitledi, 7-7 oldu. Sonra da forehand winner’la puanı kazanan Federer bir kez daha öne geçti ve tie-break’te skor 8-7 oldu. Ancak bu sefer Djokovic’ten iyi servis geldi ve skor 8-8 oldu. Bir sonraki puanı Federer’in basit hatası ile kazanan Djokovic 9-8 öne geçti ama Federer bir winner’la skoru 9-9 yaptı. Sonra ise Djokovic’ten müthiş bir return geldi ve Djokovic skoru 10-9 yaparak tie-break’te bir kez daha set puanı elde etti. Ancak set puanında kendi servis atmasına rağmen bir basit hata yaparak skorun 10-10 olmasına engel olamadı. Bunun üstüne diğer servisinde de bir basit hata ile puanı Federer’e verdi. 11-10 öne geçen Federer ise tie-break’te yakaladığı bir set puanında ilk defa kendi servis atacaktı. İkinci servise kalan Federer bir kez daha ikinci serviste riske girerek servis voleye gitti ve tie-break’i 12-10 kazanarak setlerde durumu 1-1’e getirdi.



Gerçekten inanılmazötesi bir ikinci set oldu, özellikle de sonundaki tie-break nefes kesiciydi. İki raket de bir sürü set puanı elde etti, özellikle Djokovic’in setlerde 2-0 öne geçmek için bir sürü şansı vardı ama bir türlü değerlendiremedi. Seti sürekli zor puanlar oynayarak ve tam 7 tane set puanı kurtararak kazanan Roger Federer oldu.


Üçüncü set ise Federer’in servisleri ile başladı. İkinci seti kaybetmesinden sonra bu oyunda Federer’e iyi başkı kuran Djokovic, iki servis kırma puanı elde etti. Ancak Federer iki servis kırma puanını da kurtardı ve oyunu kazanmayı bildi. Sonraki oyunda ise Federer bir servis kırma puanı yakaladı ama bu sefer de Djokovic ona izin vermedi ve oyunu kazanarak üçüncü sette skoru 1-1 yaptı. Federer’in sonraki servis oyununda yine baskı vardı. Djokovic bir servis kırma puanı daha elde etti. Bu sefer servis kırmayı başaran Djokovic, kendi servisini de rahat alarak durumu 3-1’e getirdi. Federer sonraki oyunda ise çok rahattı ve oyunu iyi servislerinin etkisi ile sıfıra karşı aldı. İşte tam bu noktada yani 3-2’de yağmur yağmaya başlamıştı ve maça ara verildi. Ancak yağmur kısa bir süre sonra durunca çatının kapanmamasına karar verildi ve aradan sonra da maç açık havada devam etti.



Yağmur arasından sonraki ilk servisler Djokovic’ten geliyordu. Djokovic kendi servis oyununda biraz zorlandı ama yine de hata yapmadı ve oyunu alarak durumu 4-2’ye getirdi. Yağmur arasından sonra daha çok fileye gelmeye başlayan Federer daha etkili görünüyordu. Djokovic’e biraz baskı uygulamıştı, sonra kendi oyununu da sıfıra karşı çok rahat bir şekilde aldı ve durumu 4-3 yaptı. Ancak bir sonraki oyunu da Djokovic sıfıra karşı aldı ve durumu 5-3’e getirdi. Sette kalabilmek için servis attığı oyunu da yine sıfıra karşı alan Federer, durumu 5-4 yaptı. Ancak bu yeterli değildi, Federer’in yine sette kalabilmesi için Djokovic’in servisini de kırması gerekiyordu. Fakat Djokovic bu oyunda da çok iyiydi, bunu da sıfıra karşı alarak seti 6-4 kazandı ve setlerde bir kez daha öne geçti. Üçüncü seti de kısaca özetleyeyim. Setin başındaki ilk üç oyunda iki tenisçi de servis kırma puanları yakaladı ve bu fırsatı değerlendirmeyi başaran Djokovic oldu. Setin devamı ise iki tenisçi için de rahat geçti ve oyunların çoğu sıfıra karşı kazanıldı. Djokovic ise bir oyunda biraz zorlanır gibi olsa da avantajını set sonuna kadar korumayı başardı ve setlerde 2-1 öne geçti.


Dördüncü sete Federer servis atarak başladı ve oyununu rahat kazandı. Sonraki üç oyunda servis atanlar için rahat geçti ve durum 2-2 olduğunda daha servis kırma puanı görülmemişti. Ancak bir sonraki oyunda serviste Federer vardı ve Djokovic bu oyunda Federer’i zorlayarak servis kırmayı başardı. Servis kırarak maç için önemli bir avantaj elde eden Djokovic, sonraki oyunu biraz zorlanarak da olsa kazandı ve durumu 4-2 yaptı. Bir sonraki oyunda Federer bir çift hata ile Djokovic’e bir servis kırma puanı daha verdi ama bunu çevirmeyi bildi. Djokovic bir servis kırma puanı daha elde etti ama Federer bunu da iyi bir servisle çevirdi. Federer sonraki puanı da alarak oyunda avantajı da elde etti ama bu sefer de Djokovic müthiş bir vole ile puanı aldı ve durum yine berabereye geldi. Ancak Federer önce bir ace sonra da bir winner’la iki puanı alarak oyunu kazandı ve skoru 4-3 yaptı. Bir sonraki oyuna da iyi başlayan Federer olmuştu. Oyuna ilk iki puanı kazanarak başlayan Federer durumu 30-0 yapmıştı ancak Djokovic oyun içi dönüş sağlayarak oyunu kazanmayı bildi ve böylece durumm 5-3 oldu. Bu sefer Federer’in servisleri maçta kalabilmek için geliyordu ancak Djokovic bu oyuna çok iyi konsantere olmuştu ve üst üste müthiş puanlar oynayarak Federer’in servisinde maç puanı yakaladı. Maç puanında da mükemmel oynayan Djokovic, bu muhteşem maçı adına yakışır bir şekilde muhteşem bir puanla bitirdi ve 2015 Wimbledon şampiyonu olmayı başardı. Ayrıca Djokovic, maçın sonunda daha önce yaptığı gibi yine çim yedi.


Maçla ilgili daha konuşulabilecek çok şey var tabii ama maçın en önemli noktası taktiklerdi muhtemelen. Djokovic, Federer’in özellikle Murray karşısında mükemmel bir şekilde uyguladığı agresif oyununu bozmayı başardı ve file önüne istediği kadar gelmesine engel oldu. Bu taktikte onu galibiyete götürdü. Bu sene Wimbledon’da hiç olmadığı kadar iyi oynayan ve kariyerinin en iyi zamanlarından birini yaşayan Federer için ise Djokovic’in taktiksel tuzağına düştü de diyebiliriz aslında. Turnuva boyunca gösterdikleri performanslara bakıldığıda Federer çok daha iyi görünüyordu ama başta da söylediğim gibi bu yeni bir maç, yeni bir sayfaydı ve böyle durumlara kendini en iyi hazırlayan tenisçilerden belki de en önemlisi Novak Djokovic. Bu muhteşem özelliğini dün bir kez daha gösterdi Djokovic.



Djokovic, Roland Garros’ta finale çıkarken o turnuvanın tarihindeki en iyi isimi Rafael Nadal’ı yenmiş ama finalde Stan Wawrinka’ya yenilince çok büyük bir hüsran yaşamıştı ancak mental olarak ne kadar güçlü olduğunu Wimbledon’un en iyi isimlerinden olan Roger Federer’i ve belki de en iyi tenisini oynayan Federer’i Wimbledon finalinde üst üste ikinci kez yenmeyi başararak gösterdi. Bu maçı kazanarak geçen yılın rövanşını da almayı başaran Djokovic, Federer’in tarihi bir 8. şampiyonluk yaşamasına da engel olmuş oldu. Ancak Federer’in özellikle ikinci sette hiç pes etmemesi ve çok zor da olsa seti kazanması maçın belki de en güzel noktasıydı. Bu maç bu iki yaşayan efsanenin 40. maçıydı ve Djokovic kazanarak durumu 20-20 eşitledi. Umarım daha bir sürü maçta Djokovic-Federer mücadelesi görürüz çünkü bu mücadelenin son yılların en büyük mücadelelerinden biri olduğu kesin ve ortaya her zaman unutulmaz maçlar çıkıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder