9 Ağustos 2016 Salı

Spor/Haber: 2016 Rio Olimpiyatlarında 3. Günün Ardından


2016 Rio’da üçüncü günde ise genç sporcularımızdan güzel haberler gelmeye devam ediyordu. Bana göre günün en heyecan verici karşılaşmalarından biri 17 yaşındaki genç sporcumuz Mete Gazoz’un okçuluk ilk turdaki mücadelesiydi. Maça belki de biraz gergin başlayan Mete 2-0 geriye düşmüştü ancak devamında toparladı ve tiebreak’e giden maçı benim izlerken çok gerildiğim son atışlar sonucunda kazanmayı başardı, böylece de ikinci tura yükselmeyi başardı. Maça başlangıcı belki çok iyi değildi Mete ama maç sonundaki performansı oldukça harikaydı zaten. Ben okçuluğu pek izlemem ama bu maçı izlerken yerimde duramadım diyebilirim ve eminim ki birçok kişi de benim gibi hissetmiştir. Bu da benim onu izlerken en hayran olduğum noktalardan biri ise maç boyunca duruşunu hiç bozmamasıydı, benim izlerken çok heyecanlandığım bu maçta Mete oldukça konsantre ve sakin görünüyordu. İkinci turda belki istediğimiz sonuç gelmedi ve son 16’da olimpiyatlara veda etti ama bu sonuç bile onunla gurur duymamıza yeter bence. Çünkü performansı alkışı hak eden bir performanstı. İlerleyen yıllarda çok önemli başarılar elde edeceğine inandığım sporculardan biri oldu o da. Uzun ve başarılı bir kariyere sahip olmaması için hiçbir neden yok bence.


Teniste ise ilk turda Juan Martin Del Potro’ya elenen ve büyük hayal kırıklığı yaşayan Novak Djokovic, çiftler maçına çıkacaktı. Teklerde ilk turda yaşadığı mağlubiyeti kariyerinin en ağır mağlubiyetlerinden biri olarak nitelendiren Djokovic, vatandaşı Nenad Zimonjic ile birlikte çıktığı çiftler mücadelesinde ise Brezilyalı Marcelo Melo-Bruno Soares ikilisine 6-4'lük iki sette mağlup oldu. Böylece de Djokovic’in 2016 Rio’daki macerası hayal kırıklıları ile sonlanmış oldu.


Rio Olimpiyatları’nın en önemli hikayelerinden biri daha olimpiyatlar başlamadan Rusya’da yaşanan doping skandalıydı muhtemelen. Rusya’nın olimpiyat kafilesi de normalde düşünülenin yüzde 70’i kadardı ancak, katılım hakkı kazanan sporcular ise doping iddialarından aklananlardı. Her ne kadar buraya gelen sporcular bu iddialardan aklansalar da Rio’da tepki almaktan kaçınamadılar. İşte bu tepkilerin belki de en serti ve dikkat çekeni olimpiyatların 3. günü Rus yüzücü Yuliya Efimova ile ABD’li yüzücü Lilly King arasında yaşandı.


Efimova ve King arasındaki gerginlik 100 metre kurbağalama yarı finallerinden sonra Efimova’nın bir numara benim şeklinde bir parmak hareketi yapmasının ardından çıktı. Efimova’nın parmak hareketine aynı şekilde cevap veren King, sonrasında bu olayla ilgili şu sözleri kullanıp Efimova’yı sertçe eleştirmişti: “Bir numarayım şeklinde parmağını sallıyorsun ama doping yaparken yakalanmışsın. Hayranın değilim.”


Tüm bu olayların ardından sıra 100 metre kurbağalamada finallere geldiğinde Efimova ve King birlikte havuzdaydılar. Efimova daha havuz kenarına gelirken yuhalanmıştı ve bu da onun depar taşından çıkışını etkilerdi biraz. Yüksek gerilimli bu yarışın kazananı ise King oldu. Böylece King, Efimova’ya bir anlamda havuzda da cevap vermiş oldu, hem de 1:04.93’lik derecesiyle elde ettiği olimpiyat rekoruyla. Yarışı King’in arkasında bitiren Efimova ise bu hayal kırıklığının ardından havuzdan gözyaşlarıyla ayrıldı. King’in açıklamaları ise bitmemişti. King madalyasını aldıktan sonra “Altın madalya kazanıp bunu temiz bir şekilde yaptığımı bilmek gerçekten harika.” demiş ve Efimova’ya bir kez daha laf atmıştı diyebiliriz. Efimova yarışın ardından madalya töreninde de yuhalanmıştı ancak törende olabildiğince pozitif kalmaya ve hep gülümsemeye çalıştı.


Günün bir başka yüzme finali de kadınlar 100 metre sırtüstü finaliydi. Yüzmede kazanılmadık turnuva, kırılmadık rekor bırakmayan “Demir Leydi” (Iron Lady) lakaplı Katinka Hosszu, 400 metre bireysel karışıkta kariyerinin ilk altınını elde ettikten sonra 100 metre sırtüstünü de kazanarak olimpiyat altını sayısını 2’ye yükseltti.



Katinka Hosszu’nun kazandığı yarışta konuşulması gereken bir başka yüzücü de vardı. Bu isim şu ana kadar 2016 Rio’da en sevilen ve en tatlı bulunan sporculardan biri oldu şüphesiz ki. Sempatik hareketleri ve tavrıyla kendini herkese sevdiren yüzücü Çin’den Fu Yuanhui’ydi. Yarışta bronz kazanmayı başaran Çinli yüzücüyü herkese sevdiren şeylerin ilk başında ise sevimli röportajı ve burada verdiği tepki geliyor. Herhalde olimpiyatlardaki en mutlu sporculardan da biri o sanırım. Meşhur röportajının videosunu da alta koydum, izleyin eminim ki siz de çok şirin bulacaksınız onu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder