5 Haziran 2016 Pazar

Spor: 2016 Roland Garros Kadınlar Finalinin Ardından


Yağmurdan çok etkilenen ve maçlarda sürekli yağmur araları veya ertelenmeler gördüğümüz bu Roland Garros’ta artık kadınlar ana tablosunun sonuna maçındaydı sıra. Finale kalanlar ise dünya 1 numarası Serena Williams ile dünya 4 numarası Garbine Muguruza’ydı. Bu ikili daha önce 4 kez karşılaşmış ve bu maçların da hepsi Grand Slam’lerde olmuştu. Daha önceki karşılaşmaların 3’ünü kazanan Serena Williams olsa da Roland Garros’ta 2014 yılında oynadıkları 2. tur maçını müthiş bir oyunuyla kazanan kişi Muguruza olmuştu. Son maç ise geçen sene Wimbledon finalindeydi. Muguruza’nın kariyerindeki ilk Grand Slam finali olan bu maçı ise Serena oldukça iyi bir oyunla kazanmıştı. İkili arasında oynanan maçlar arasında en önemlileri de bu iki maçtı muhtemelen, bu iki raketin açıklamalarından da belli oluyordu. Muguruza geçen sene Wimbledon’da kaybettiği maçın kendisine çok şey öğrettiğini söylemişti. Serena ise 2014’te burada aldığı şok yenilginin kendisine çok şey öğrettiğini, hatta sonraları birçok maçı kazanmasında da etkisi olduğunu söylemişti. İki raketin de aralarında yeni yeni oluşan bu rekabetten çok şey öğrendikleri belli oluyordu zaten ama bu final tamamen farklı olacaktı çünkü özellikle Muguruza kendini Wimbledon finalindeki haline göre çok geliştirmişti. Bu kariyerinin ilk toprak kort finalini toprak kortta oynanan tek Grand Slam olan Roland Garros’ta oynayacak olmasından da anlaşılıyor zaten. Bana göre turnuvanın finalinde olabilecek en güzel eşleşmelerden biri buydu ve oldukça da heyecan verici bir maç oldu. (Bu yazımda maçla ve şampiyonla ilgili yorumlarımın yanında maçın özetinin yer aldığı video da var, ona da en alttan ulaşabilirsiniz.)

Maça Serena’nın servisleri ile başladık. Serena ilk oyununu rakibine puan bırakmadan, sıfıra karşı alarak başladı maça. Muguruza da kendi servis oyununu alarak durumu 1-1’e getirdi. Sonra Serena kendi oyunu yine çok rahat bir şekilde alarak durumu 2-1 yaptı ve Muguruza’nın bir sonraki servis oyununda baskı yarattı. Ancak Muguruza, Serena’nın iki servis kırma puanı elde ettiği yaklaşık 10 dakika süren bu zorlu oyunu kazanmayı başardı. Bu zorlu oyunu 2 servis kırma puanı çevirerek kazanan Muguruza bir sonraki oyunda üst üste 3 servis kırma puanı da yakalamayı başarmıştı. Serena sürekli ikinci servise düştüğü bu oyunda servis kırma puanlarının ikisini çevirse de üçüncüde çift hata yapınca servisini rakibine kaptırdı. Servis kırma avantajı yakalayan Muguruza ise bir sonraki oyuna iki çift hata yaparak başlayınca biraz risk altına girdi. Ancak sonra üst üste 4 puan kazanınca oyunu hanesine yazdırmayı başardı ve 4-2 öne geçti.


Serena bir sonraki oyununu pek zorlanmadan alıp durumu 4-3 yaptı ve bir kez daha Muguruza’nın servisleri üzerinde baskı kurdu. İlkinin aksine bu sefer kurduğu baskı işe yaradı ve servis kırarak sete denge (4-4) getirdi. Sonraki servis oyununu kazanınca da 5-4 öne geçti. Ama Muguruza da kendi oyununu zorlanmadan alınca durum 5-5’e geldi. Muguruza Serena’nın bir sonraki oyununda ise servis kırmayı başardı ve 6-5’te set için servis atmaya geliyordu artık. Ancak Serena her zaman olduğu gibi kolay vazgeçmeyecekti ve o da Muguruza’nın set için servis attığı bu oyunda 2 tane servis kırma puanı yakaladı. Bu puanların ikisini de çeviren Muguruza müthiş bir puanla set puanını da yakaladı. Ancak Serena yine kolay kolay bırakmadı ve iki tane set puanı çevirdi. Fakat bu çabaları yeterli olmadı ve yakaladığı 3. set puanının müthiş bir backhand ile kazanan Muguruza ilk seti 7-5 ile hanesine yazdırdı.


Serena maçın başında çok iyi servisler atıyordu ve kortta çok iyi hareket ediyordu. Ayrıca maça müthiş bir konsantrasyonla da başlamıştı ancak Muguruza da en zorlu anlarda bile kendi oyunundan taviz vermedi, asla geri adım atmadı. İlk seti kazanmasında en büyük etken de buydu zaten, asla kendi oyununu oynamaktan vazgeçmedi. Serena her zamanki gibi sonuna kadar mücadele etti ilk sette ancak Muguruza büyük puanları Serena gibi dev bir isme karşı iyi oynayabildiği için seti kazanmayı başardı.


İkinci set de Serena’nın servisleri ile başladı. İlk seti kazanan Muguruza ikinci sete de servis kırarak fırtına gibi başladı. Bir sonraki oyunda ise Serena servis kırma puanları yakaladı. Muguruza tam 3 tane çift hata yaptığı bu oyunda karşılaştığı servis kırma puanların ikisini çevirse de üçüncüsünü yaptığı çift hata ile kaybederek servisini kırdırdı. Böylece ikinci sette durum 1-1 oldu. Servis kırma avantajını hemen kaybeden Muguruza bir sonraki oyunda bir kez daha servis kırdı ve bu sefer bu avantajını kaybetmedi. Sonraki servis oyununu da kazanarak 3-1 öne geçti. Setin devamında iki raket hata yapmadı de kendi servis oyunlarını kazandı ve sette durum 5-3 olduğunda Serena maçta kalmak için servis kullanacaktı. Bu oyun maçın en kritik ve en heyecanlı oyunuydu sanırım. Serena’nın neden en iyi olduğunu bir kere daha görmüş olduk. Bu çok zorlu ve gerginliğin yoğun olduğu oyunda sakin kalmayı başaran Serena, karşılaştığı 4 şampiyonluk puanını çevirerek oyunu aldı ve seti 5-4 yapıp maçta kalmayı da başardı. Bir sonraki oyunda ise Muguruza üst üste üç servis puanı yakaladı ve bu puanlardan ilkini değerlendirmeyi başararak seti 6-4 kazandı. 


Maçı iki sette kazanmayı başaran Muguruza böylece kariyerindeki ilk Roland Garros finalinde dünyanın en iyisini, Serena Williams’ı yenerek şampiyon olmayı başardı. Maçın son puanı ise oldukça ilginç ve bir o kadar da unutulmazdı. Muguruza file önüne gelen Serena’nın üzerinden yüksek bir top göndermişti ki Serena topun dışarı düşeceğini düşünüp topa vurmamayı tercih etti. Ancak sonra dışarıda kararı gelmeyince topun içeride olduğu yani Muguruza’nın şampiyon olduğu anlaşıldı. Gerçekten bir an Muguruza bile maçın bittiği ve şampiyon olduğunu anlayamadı böyle ilginç bir puan olunca ki Serena buna benzer toplara vurma veya bırakma konusunda en iyi karar veren tenisçilerden de biridir.


Çok ilginç bir bitişe sahne olan bu heyecan verici maç sonunda kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğuna ulaşan Garbine Muguruza, Roland Garros’ta bu sene de bir İspanyol’un şampiyon olmasını sağladı. Muguruza’nın örnek aldığı isimler arasında da söylediği üzere burada tam 9 şampiyonluğu olan İspanyol Rafael Nadal da var zaten. Bu maçta Muguruza çok kaliteli ve çok derin vuruşları ile Serena’yı gerçekten çok rahatsız etti, .ok zorladı. Oyunu ile ilgili söylenebilecek tek olumsuzluk yaptığı çok sayıda çift hata olabilir belki ama bunların da kendisini çok etkilemesine engel olmayı başardı. Gerçekten mükemmel bir maç çıkardı diyebilirim. Buralarda daha önce çok bulunmuş, bu tür maçları çok iyi bilen hatta belki de en iyi bilenlerden biri olan Serena Williams karşısında hiç tereddütsüz bir şekilde, en zor anlarda bile kendi oyununu oynadı. Daha 22 yaşında olmasına ve bunun sadece 2. Grand Slam finali olmasına rağmen büyük puanları da çok iyi bir şekilde oynadı.


Turnuvanın ilk turunda ilk seti kaybedip elenmenin eşiğine bile geldikten sonra şampiyonluğa kadar hiç set kaybetmeyen ve her maçta daha da iyi oynayan Muguruza bu şampiyonluğu sonuna kadar hak etti. Kadınlar turundaki Serena Williams, Victoria Azarenka ve Petra Kvitova ile birlikte en sevdiğim raketlerin arasında da zaten Muguruza. Bu arada Muguruza bu şampiyonlukla Petra Kvitova’dan sonra 1990’larda doğup da Grand Slam şampiyonu olmayı başaran ikinci isim oldu. Ayrıca 1998 yılında burada şampiyonluğa ulaşan Arantxa Sanchez Vicario’dan beri Grand Slam kazanan ilk İspanyol kadın tenisçi de oldu. Kariyerinin ilk toprak turnuvası olarak en büyük ve önemli toprak turnuvası olan Roland Garros’ta kazanan Muguruza bu şampiyonlukla beraber kariyerinin en iyi sıralamasına yükseldi. Yeni açıklanacak sıralama ile dünya 2 numarası olan Muguruza bu sene veya önümüzdeki sene 1 numaraya da ulaşabilir bence. Bu muhteşem oyununu devam ettirirse onu daha birçok Grand Slam’de kupaya uzanırken izleyebiliriz de zaten. İzlemesi çok güzel ve oldukça heyecan verici bir oyunu var, sezonun kalanını heyecanla bekliyorum.


Gelelim şimdi finaliste, dünyanın en iyisi Serena Williams’a. Evet Serena bu maçta kazanmaya yetecek kadar iyi bir oyun oynamadı belki ama her zamanki gibi sonuna kadar savaştı. Maçın sonlarında çevirdiği 4 şampiyonluk puanı da buna bir örnek bence. Aslında maça çok da iyi başlamıştı. İlk setin başında çok iyi servisleri vardı ve kort içerisinde de çok iyi hareket ediyordu. Ayrıca maça çok konsantre olmuş gibiydi hatta. Ancak sonraları servis ritmi çok bozuldu, artık Serena servisleri gelmiyordu. Muguruza’nın çok derine gelen topları da normal oyun ritmini çok bozuyor ve onu konfor alanından tamamen çıkarıyordu açıkçası. Tüm bunların birleşmesiyle Serena’dan en iyi oyununu göremedik finalde ama bunda en önemli etki tabii ki de Muguruza’nın müthiş oyunuydu. Ama her şeye rağmen Serena bir kez daha neden en iyi olduğunu bize sadece maç sırasında değil maç bitince de gösterdi. Maç sırasında en kritik ve gergin anlarda onun kadar sakin kalmayı başaracak çok az isim vardır herhalde tenis dünyasında. Gerçekten büyük puanları çok iyi oynayan bir isim ama bu sefer rakibi de bu puanlarda oldukça iyi bir iş çıkardı. Maç sonunda rakibinin fileye gelmesini bekleyip hemen filenin diğer tarafına geçip onu tebrik etmesi de en kadar büyük bir şampiyon olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Kaybetmeyi bile onun gibi zarafet ile karşılayan çok kişi yoktur bence.


Serena bu mağlubiyetle kariyerinde ilk kez üst üste iki Grand Slam finalinden mağlubiyetle ayrılmış oldu. Sezonun ilk Grand Slam’i olan Avustralya Açık finalinde ise Angelique Kerber’e mağlup olmuştu. Zaten Serena’nın Grand Slam finallerinde pek mağlubiyeti yoktu da zaten. 21 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Serena bu sene başlamadan önce finalde sadece 4 mağlubiyet almıştı. 22 Grand Slam şampiyonluğu ile bu alanda zirvede bulunan Steffi Graf’ı yakalamaya bu sene bir kez daha çok yaklaşan Serena bir kez daha bunun ucundan döndü ki ben bu sene içinde bu rekora ulaşacağına inanıyorum. Bana göre zaten tüm zamanların en iyi kadın tenisçisi Serena. Geçen sene yaptıkları inanılmazdı tek kelime ile, tarih yazmaya çok yaklaşmıştı.


Sonuç olarak bu maçta iki şampiyon ve bir kazanan vardı diyebilirim. Çok güzel bir maç sonucunda yeni bir Grand Slam şampiyonumuz oldu. Hatta en iyiyi yenerek şampiyon olan yeni bir yıldızımız var diyeyim. Bu güzel maçı daha iyi yaşamak isterseniz ise özetini aşağıdan izleyebilirsiniz özellikle de çok ilginç olan son puanı izleyin derim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder