17 Ocak 2016 Pazar

Spor: 2016 Avustralya Açık’tan Önce


Senenin ilk Grand Slam’i Avustralya Açık yarın başlıyor. Yılın hemen başında olmasından dolayı çokça sürprize de sahne olan Avustralya Açık bu sene de çok heyecanlı geçecek gibi görünüyor. Ben de geçtiğimiz sene olduğu gibi turnuva boyunca her gün önemli sonuçları ve gelişmeleri de paylaşmaya çalışacağım. Bu yazımda da her zaman olduğu gibi çekilen kura ve bunun sonucunda oluşan muhtemel eşleşmelerden, benim favori olarak gördüğüm isimlerden ve turnuvada dikkat çekmesi muhtemel diğer raketlerden bahsedeceğim.


Avustralya Açık’a hazırlık dönemi aslında oldukça ilginç geçti diyebilirim. Örneğin; Roger Federer bütün haftayı hasta olarak geçirdiği Brisbane’de finale çıkmayı başarmış ama burada geçen sene yine finalde karşılaştığı Milos Raonic’e geçen senin rövanşını kaybetmişti. Dünya 8 numarası David Ferrer ise sezonun ilk turnuvalarından biri olan Katar'da daha ilk turda elenerek şaşırtıcı bir sonuç elde etmişti. Kadınlarda ise Serena Williams, Simona Halep, Garbine Muguruza, Maria Sharapova, Angelique Kerber, Agnieszka Radwanska ve Petra Kvitova gibi önemli isimler ise Avustralya Açık’a hazırlık anlamındaki farklı turnuvalardan sakatlık nedeniyle çekilmek zorunda kaldılar.


Tüm bunlar olurken bazı önemli isimler de çok çok iyi hazırlık dönemi geçirdiler tabi. Dünya 1 numarası Novak Djokovic geçen seneki inanılmaz ötesi performansını bu seneye de yansıtmış gibi görünüyor mesela. Djokovic Avustralya Açık öncesi katıldığı tek turnuvada finalde Rafael Nadal’ı rahat bir şekilde geçmeyi başararak hem Nadal karşısındaki yenilmezlik serisini 6’ya çıkardı hem de şampiyonluğu kazanmayı başardı. Dünya 4 numarası Stan Wawrinka da iyi bir hazırlık dönemi geçirenlerdendi. Chennai Açık’ta kariyerinin 12. Tekler şampiyonluğunu kazanmayı başaran Stan Wawrinka, bu süreçte hiç set kaybetmeyerek Avustralya Açık öncesi gayet olumlu sinyaller verdi.


Peki ya benim favori olarak gördüğüm isimler kimler! Erkeklerde dünya 1 numarası Novak Djokovic açık ara en büyük favori ki bu benim şahsi görüşüm olmasının yanında objektif ve kimsenin de reddedemeyeceği bir gerçek. Geçen sene tarihe geçen efsanevi bir sezon geçiren Djokovic, Stan Wawrinka’ya kaybettiği Roland Garros’un dışında katıldığı tüm büyük turnuvalarda şampiyonluk elde ederek inanılmaz bir şey başarmıştı.


Favoriler arasında gördüğüm bir diğer isim ise Roger Federer ki bence şu an Djokovic’le başa baş mücadele edebilecek en önemli kişi de Ekselansları’dır. Tabii ki geçen sene Roland Garros finalinde de gördük ki Stan Wawrinka da eğer istediği oyunu korta yansıtabilirse Djokovic’in şu anki muhteşem formuyla başa çıkabilecek kapasiteye sahip. Stan Wawrinka’yı da favoriler arasında görüyorum tabii ki sezon başındaki formu da gayet iyiydi zaten. Geçen sezonun en iyilerinden biri olan Andy Murray ve bu sezon artık eski formunu yakalayacağını düşündüğüm Rafael Nadal da turnuvanın diğer favorileri olacaklardır. İki isim de başarılı hazırlık dönemi geçirdiler diyebilirim.


Kadınlarda ise dünya 1 numarası Serena Williams eylül ayında Roberta Vinci’ye kaybettiği Amerika Açık yarı finalinden beri hiç resmi maça çıkmamasına hatta hazırlık döneminde bir sakatlık geçirmesine ve bunun nedeniyle katılacağı turnuvadan çekilmek zorunda kalmasına rağmen bence bir kez daha en büyük favorilerden biri. Kendisi de zaten çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiğini ve maç formunu yakaladığını belirtti. Eminim ki burada da her zamanki müthiş performansını gösterecektir.


Benim Serena Williams ile birlikte en önemli favori olarak gördüğüm isim ise daha önce burada şampiyonluk da yaşamış olan Victoria Azarenka. 2013 yılında elde ettiği Cincinnati Masters şampiyonluğunun ardından yine bir turnuvada mutlu sona ulaşmayı başaran Azarenka, 2,5 yıl sonra gelen bu zaferle kariyerinin 18. tekler şampiyonluğunu elde etti. Turnuva boyunca oldukça etkileyici bir performans gösteren Azarenka, şampiyonluğa giderken hiç set kaybetmedi ve rakiplerine de sadece 17 oyun bıraktı. Vika, sakatlıklar nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından sonunda eski formunu yakalamayı başarmış görünüyor ve bu demek oluyor ki bu sezon oldukça heyecanlı geçecek. Özlemiştim Azarenka’yı böyle iyi oynarken görmeyi.


E tabi bu iki ismin dışında favori olarak gösterebileceğim başka isimler de var. Bunlar Maria Sharapova, Petra Kvitova, Garbine Muguruza ve Simona Halep gibi başarılı isimleri de favorilerim arasında gösterebilirim. Ancak sezona turnuva şampiyonluğu ile başlayan Sloane Stephens, önemli yıldız adaylarından biri olan Madison Keys ve 2015’te oldukça başarılı bir sezon geçiren Venus Williams da dikkat edilmesi gereken isimlerin arasındalar.


Benim favori olarak gördüğüm isimler bunlar kim ne yapacak hep birlikte göreceğiz. Şimdi de kuralardan ve muhtemel eşleşmelerden biraz bahsedeyim o zaman. Ancak öncelikle dünya 9 numarası Richard Gasquet’in sırtındaki sakatlık ve yine dünya 9 numarası olan Lucie Safarova’da geçirdiği bakteriyel efeksiyon nedeniyle turnuvadan çekildiklerini de belirteyim. Dünya 1 numarası Serena Williams’ın ilk turda güçlü bir rakip ile eşleşti. Serena’nın ilk turdaki rakibi dünya 35 numarası Camila Giorgi olurken 4. turdaki muhtemel rakibi yakın arkadaşı Caroline Wozniacki oldu. Serena’nın çeyrek finalde ise Maria Sharapova veya geçen sene maç kaybettiği sayılı isim arasında bulunan Belinda Bencic ile karşılaşma ihtimali var.


2 numaralı seribaşı Simona Halep, ana tabloda 8 numaralı seribaşı Venus Williams, 9 numaralı seribaşı Karolina Pliskova ve 20 numaralı seribaşı Ana Ivanovic ile birlikte aynı bölümde yer alıyor. Geçen sene Wimbledon’da kariyerinin ilk Grand Slam finaline çıkan 3 numaralı seribaşı Garbine Muguruza’nın tarafında ise 7 numaralı seribaşı Angelique Kerber ve 2012, 2013 Avustralya Açık şampiyonu Victoria Azarenka dikkati çekiyor. 2014’te yarı final oynayan 4 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska ve 2012 yarı finalisti 6 numaralı seribaşı Petra Kvitova ise ana tablonun aynı çeyreğinde bulunuyor.


Şu an formunun zirvesinde bulunan Novak Djokovic’in ilk turdaki rakibi dünya 51 numarası Chung Hyeon olurken dünya 1 numarasının 4. Turdaki muhtemel rakibi Ivo Karlovic oldu. Ayrıca Djokovic çeyrek finalde 7 numaralı seribaşı Kei Nishikori veya 2008’de finalde mağlup ettiği 9 numaralı seribaşı Jo-Wilfried Tsonga ile karşılaşabilir.


2010, 2011, 2013 ve 2015’te olmak üzere tam 4 kez finale çıkan ama daha şampiyonluk yaşayamamış olan 2 numaralı seribaşı Andy Murray, yarı finale çıkmak için muhtemelen 2011 ve 2013’te burada yarı finale yükselmeyi başaran 8 numaralı seribaşı David Ferrer’in karşısına çıkacak.
2004, 2006, 2007 ve 2010 şampiyonu 3 numaralı seribaşı Roger Federer ise 2014 ve 2015’te yarı finale kadar yükselen 6 numaralı seribaşı Tomas Berdych ile ana tablonun aynı kısmında yer alıyor. 2014 şampiyonu 4 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka’nın yarı final yolundaki en önemli rakibi ise o sene finalde geçmeyi başardığı 5 numaralı seribaşı Rafael Nadal olacak.



İlk turun en dikkat çeken karşılaşması olarak ise Rafael NadalFernando Verdasco karşılaşmasını gösterebilirim. İkili burada en son 2009 yılında yarı finalde tam 5 saat 14 dakika süren ve turnuvanın unutulmazları arasına giren muhteşem bir maçta karşı karşıya gelmişlerdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder