22 Ocak 2016 Cuma

Spor: 2016 Avustralya Açık 5. Günün Ardından


Turnuvanın beşinci günü bazı tarihi anlara, rekorlara tanıklık ettik. Bunlardan ilki her gün yeni bir rekor kırmaya alışık olan Roger Federer’den geldi. Rekorların adamı Federer, dördüncü turda karşılaştığı 27 numaralı Grigor Dimitrov karşısında aldığı galibiyetle tarihte 300 Grand Slam maçı kazanan ilk erkek tenisçi olmayı başardı ki bu gerçekten inanılmaz bir rekor. Şöyle belirteyim, bugüne kadar dünya 1 numarası Novak Djokovic’in 210, en önemli rakiplerinden biri olan Rafael Nadal’ın 198 ve dünya 2 numarası Andy Murray’nin ise 156 tane Grand Slam galibiyeti var. Tabii Federer’den çok Grand Slam galibiyeti olan kimse de yok değil ama sadece bir kişi var. O da 306 galibiyete sahip olan efsane raket Martina Navratilova. Ancak Ekselansları bu sene Roland Garros veya Wimbledon’da Navrotilova’yı da geçip en çok galibiyete sahip olan isim olacaktır.


Özetle Federer, tenis tarihinin en’lerinin neredeyse hepsinde bulunmaya devam ediyor, tüm rekorlarını saysam bu yazı neredeyse sonsuza kadar devam eder ancak hazır yeri de gelmişken bazı önemli rekorlarından bahsetmek istiyorum. Tam olarak 17 Grand Slam şampiyonluğuna sahip olan Federer, 237 hafta kesintisiz olmak üzere toplamda tam 302 hafta dünya 1 numarası olarak kalmıştı. Ayrıca erkeklerde Kariyer Grand Slam’i yapmayı başaran yedi kişiden biri olmasının yanında bunu üç farklı zeminde (çim, toprak ve sert kort) yapmayı başaran sadece 3 kişiden de biridir. Bunu başaran diğer raketler ise Rafael Nadal ile Andre Agassi’ydi. Federer geçen sene de yine Avustarya’da Brisbane finalinde Milos Raonic’i yenerek 1000. kariyer galibiyetine ulaşmıştı. İşte gördüğünüz gibi konu Federer olduğu zaman anlatacak şey çok fazla olduğu için her zaman uzun uzun bahsediyorum çünkü GOAT (Greatest Of All Time) yani tüm zamanların en iyisi olarak gösterilen birinden kısaca bahsetmek olmazdı da zaten. Hem en sevdiğim sporculardan da biri Federer.


Şimdi ise bugünkü maçına gelelim. Oyunu kendisinin de dediği gibi birçok açıdan kendi oyununa benzeyen Grigor Dimitrov ile karşılaşan Federer oldukça iyi hatta müthiş bir performans gösterdi diyebilirim ancak bir seti hariç tutmak lazım. Maça daha iyi başlayan kişi Federer olmuştu ve rakibinin servis oyunlarında da oldukça baskı kurmuştu. Servis kırdıktan sonra bu avantajı set sonuna kadar da koruyan Federer, set sonunda durum 5-3’te iken Dimitrov’un servisinde ilk set puanını yakalamıştı ancak Dimitrov bu puanı çevirmeyi başardı. Kendi servisinde bir set puanı çevirmeyi başaran Dimitrov 5-4’te Federer set için servis atarken de seti dengeye getirmesini sağlayacak bir servis kırma puanı elde etti ancak Federer de bunu çevirdi. Sonunda oyunu da kazanmayı başaran dünya 3 numarası seti 6-4 ile kazanmayı başardı. Dimitrov’un set sonunda gösterdiği direnç ve oyun seviyesi ikinci sette fazlasıyla arttı ve Federer’in oyun seviyesinde de biraz düşüş olmasıyla birlikte ikinci sette çok daha iyi bir Dimitrov gördük. Federer’in servislerinin de biraz düşmesiyle Dimitrov ona neredeyse tüm servis oyunlarında baskı kurmayı başardı. Sete çok iyi başlayan Dimitrov servis kırarak 4-1 öne geçmeyi başardı. Durum 4-2’deyken ise Federer servis kırma puanları elde etti ancak Dimitrov bunları çevirerek yakaladığı avantajı set sonuna kadar korudu ve seti 6-3 ile bitirerek setlerde durumu eşitledi.


İkinci set boyunca müthiş bir Dimitrov izlerken Federer her zamanki seviyesinin biraz altında görünüyordu. Ancak bu durum maçın devamında tamamen değişti ve Federer ilk settekinden bile daha iyi, daha net oynamaya başladı. İkinci seti kaybetmesinin ardından üçüncü sete çok hızlı başlayan Federer daha setin başında servis kırarak durumu 3-0’a getirdi. Sonrasında her iki raket de kendi servis oyunlarını kazandılar ve durum 4-1’e geldi. Ancak setin devamında Federer, bir kere daha servis kırarak seti 6-1 ile aldı ve bir kez daha öne geçti. Federer’in üçüncü setteki müthiş performansı bu sette de devam etti. Dimitrov da zaman zaman iyi bir performans gösterse de ikinci setteki gibi sürekli bir performans gösteremedi, ayrıca elde ettiği bazı servis kırma puanlarını da kullanamadı. Sonunda seti kazanan bir kez servis kırmayı başaran Federer oldu. Seti 6-4 ile kazanmayı başaran Federer 2 buçuk saate yakın süren bu güzel mücadeleden galip olarak ayrılmayı başardı ve dördüncü tura yükseldi. Federer’in bir sonraki rakibi ise 15 numaralı seribaşı David Goffin oldu. Ayrıca 34 yaşındaki Federer, 2005’te Andre Agassi’den sonra burada dördüncü tura yükselen en yaşlı tenisçi olmuş.


Federer tüm zamanların en iyisi belki ama tenisi bir sanat olarak düşünürsek bu sanatı şu an yeryüzünde en iyi icra eden kişi olarak Novak Djokovic gösterebiliriz hem de hiçbir şüphe olmaksızın. Dünya 1 numarası geçen sene neredeyse insanüstü bir performans göstererek Roland Garros sürprizi hariç katıldığı tüm büyük turnuvalardan galibiyetle dönmüştü. Bugün de üçüncü tur maçında geçen sene aynı turda sürpriz bir şekilde Roger Federer’i elemeyi başaran İtalyan Andreas Seppi’ydi. Djokovic müthiş formunu devam ettirerek bu tehlikeli rakibi karşısında da yine 3 setlik bir galibiyet elde etmeyi başardı ve maçı 6-1 7-5 7-6(6)’lık setlerle kazanarak Avustralya’da üst üste 10. kez dördüncü tura yükselmeyi başardı. Djokovic bir sonraki turda Fransız Gilles Simon ile karşılaşacak.


6 numaralı seribaşı Tomas Berdych’in üçüncü turdaki rakibi ise son dönemin en yetenekli genç yıldızlarından biri olan Avustralyalı Nick Kyrgios’tu. Ev sahibi de olan zorlu rakibi Kyrgios karşısında müthiş bir oyun sergileyen Berdych, bir set kaybetse de üst tura yükselmeyi başardı. Maç boyunca güçlü görünen Berdych maçı 6-3 6-4 1-6 6-4’lik setler sonucunda kazanarak dördüncü tura yükseldi. Çek raketin bir sonraki rakibi ise Roberto Bautista Agut oldu.


Dünya 1 numarası Serena Williams ise üçüncü turda turnuvadaki belki de en müthiş performansını çıkardı. Henüz 18 yaşındaki rakibini yalnızca 44 dakika süren 6-1’lik iki set sonunda geçen Serena adını bir sonraki tura yazdırdı. Serena’nın dördüncü turdaki rakibi ise 21 yaşındaki Rus raket Margarita Gasparyan oldu. Serena’nın bu müthiş galibiyeti kariyerinde elde ettiği 71. Avusturalya Açık galibiyeti oldu ve tarihte burada Melbourne’de daha fazla maç kazanan hiçbir tenisçi de yok. Ancak bu müthiş rakam bu muhteşem sporcunun inanılmaz istatistiklerinden sadece biri. Daha önce de belirtmişimdir ama yine belirteyim. Serena Williams da benim tıpkı Federer gibi tüm zamanların en iyisi olarak gördüğüm bir isim ve tıpkı Federer gibi onu da canlı olarak izleme şansı yakaladığım için kendimi gerçekten çok şanslı hissediyorum.


5 Grand Slam şampiyonluğu bulunan 5 numaralı seribaşı Maria Sharapova ise üçüncü turda ABD’li raket Lauren Davis ile karşılaştı. Sharapova bu maçı özellikle ikinci seti kaybetmesine rağmen kazanmayı bildi. Maçı 6-1 6-7(5) 6-0’lık setler sonucunda kazanan Sharapova, tıpkı Federer ve Serena gibi önemli bir kilometre taşını geçmeyi başardı. Bu maçta aldığı galibiyet Maria Sharapova’nın 600. kariyer galibiyeti oldu. Sharapova böylece şu anda kariyeri devam eden tenisçiler arasında bu sınırı geçmeyi başaran 4. tenisçi oldu. Jelena Jankovic’in 612, Venus Williams’ın 711 ve Serena Williams’ın ise 740 galibiyeti var.


Sharapova’nın dördüncü turdaki rakibinin belirlendiği mücadelede ise 12 numaralı seribaşı Belinda Bencic ile Kateryna Bondarenko karşı karşıya gelmişlerdi. Genç yıldız Bencic, rakibi karşısında bir set geriye düşmesine rağmen geriden gelerek maçı 4-6 6-2 6-4’lük setlerle kazanmayı başardı. Bu zorlu mücadelede galip gelmeyi başaran Bencic, 2007 yılından sonra Avustralya Açık’ta dördüncü tura yükselmeyi başaran ilk İsviçreli kadın tenisçi oldu.


İkinci turda 6 numaralı seribaşı Petra Kvitova’yı elemeyi başararak turnuvanın en büyük sürprizlerinden birine imza atan Avustralyalı Daria Gavrilova, üçüncü turda da bir başka seribaşını eleyerek ikinci turdaki müthiş galibiyetini destekledi. Üçüncü turda 28 numaralı seribaşı Kristina Mladenovic ile karşılaşan özellikle son seti inanılmaz çekişmeli geçen bu müthiş mücadeleyi 6-4 4-6 11-9’lük setler sonucunda dördüncü tura yükselmeyi başardı. Ev sahibi raketin bir sonraki rakibi de yine başka bir seribaşı raket oldu. Gavrilova dördüncü turda 10 numaralı seribaşı Carla Suarez Navarro ile karşılaşacak.


2015 Amerika Açık yarı finalinde Serena Williams’ı elemeyi başararak büyük bir şoka imza atan ve buna ek olarak tarihi bir olayın da gerçekleşmesini engelleyen 13 numaralı seribaşı Roberta Vinci ise üçüncü turda Anna-Lena Friedsam karşısında beklenmedik bir yenilgi yaşadı ve turnuvaya veda etti. Vinci aslında maça çok iyi başlamış, hatta ilk seti 6-0 kazanmıştı ancak Friedsam’dan inanılmaz bir geri dönüş geldi. Sonraki iki seti 6-4 6-4 almayı başaran Friedsam, maçı geriden gelerek kazandı ve dördüncü turda 4 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska’nın rakibi oldu. Radwanska ise üçüncü turda Monica Puig’i 6-4 6-0 geçmişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder