19 Ocak 2016 Salı

Spor: 2016 Avustralya Açık 2. Günün Ardından


Turnuvanın ikinci günü benim oldukça üzülmeme neden olan büyük sürprizler yaşandı ancak bunlardan bahsetmeden önce ilk olarak günün en güzel sonuçlarından birinden bahsedeyim. Yaşayan efsane Avustralyalı Lleyton Hewitt, 2015 Avustralya Açık’ta tam bir sene sonra emekli olacağını açıklamıştı yani 2016 Avustralya Açık’ın son turnuvası olacaktı. Savaşçı kimliğiyle tanınan ve tam anlamıyla gerçek bir şampiyon ruhuna sahip olan Hewitt, bu kararının ardından 2015’i özel olarak seçtiği turnuvalarda oynayarak geçirdi, bu onun için adeta bir tenise veda turuydu. Hewitt, son olarak ise sezon başlangıcında Avustralya’ya da veda amacıyla Hopman Cup’ta ülkesini takım kaptanı olarak temsil etti. Buna ek olarak da Hobart, Sydney ve Adelaide’de birkaç gösteri maçı yaptı. Ancak artık veda vakti gelmişti ve Hewitt de kariyerinin son turnuvası olacak Avustralya Açık’ta oynamaya hazırdı. Hatta favori turnuvasına 20. ve son katılışı için Avustralya bayrağı temalı özel bir kıyafeti bile vardı. Çok özel olacak bu son turnuvasının adına Hewitt’in genç Avustralyalı James Duckworth ile oynayacağı maç da turnuvanın en büyük kortuna Rod Laver Arena’ya koyulmuştu. Ancak bu tam anlamıyla bir veda olmadı.



Hewitt, bugün genç vatandaşı karşısında mükemmel bir performans gösterdi ve maçı 7-6(5) 6-2 6-4’lük setlerle kazanmayı başardı. Açıkçası ben söz konusu Hewitt olduğu için bu maçın uzayacağını düşünmüştüm, her sene onun epik 5 setlik maçlarına çok alışmıştım. Ancak Hewitt tamamen dolu bir kortta çok iyi bir performans gösterdi ve maçı uzatmadan tamamlamayı başardı. Böylece bir yaşayan efsaneye vedamız biraz daha ertelenmiş oldu. Hewitt’in bir sonraki turdaki rakibi ise kendisi gibi bir savaşçı olan David Ferrer oldu.


Benim için günün en üzücü sonucu ise Rafael Nadal’ın elenmesiydi. İlk turda 2009 yılında burada yarı finalde karşılaşıp tenis tarihinin en unutulmaz maçlarından birine imza attığı Fernando Verdasco ile karşılaşan Nadal, o muhteşem maçın rövanşını yine müthiş bir 5 setlik maçın ardından kaybetti. Başa baş geçen ve tiebreak’e giden ilk seti 7-6 ile kazanan Verdasco oldu ancak Nadal sonraki iki seti 6-4 6-3 kazanarak setlerde 2-1 öne geçti. Maçın dördüncü seti ise büyük bir heyecana sahip oldu. Sette ilk servis kıran ve öne geçen Verdasco olmuştu ancak Nadal geriden gelerek durumu eşitlemiş hatta seti kazanmaya da yaklaşmıştı. Ancak setin sonucunu tiebreak belirledi. Tiebreak’te üstün olan ise Verdaco’ydu ve tiebreak’i 7-3 ile kazanarak maçı final setine uzattı. Final setine ise Nadal müthiş oynayarak başladı. İlk önce kendi oyununu kazanan, bunu üstüne servis kırmayı da başaran Nadal durumu bir anda 2-0’a getirdi. Ancak daha sonra Verdasco oyununu oldukça müthiş bir seviyeye çıkardı ve Nadal’a büyük bir üstünlük sağladı.


Agresif ve cesur oyunu sayesinde tam 3 kez servis kırmayı başaran Verdasco, final setini 6-2 kazanarak 4 saat 41 dakika süren bu müthiş maçı kazanmayı başardı. 2009’da 5 saat 14 dakika süren o müthiş yarı finalin ardından burada bir maraton maç daha oynayan ikili turnuvanın şu ana kadarki en iyi maçlarından birini izlettiler bize. Maçı özellikle son sette daha agresif görünen ve daha çok risk alan Verdasco kazandı ancak Nadal kötü oynadı diyemeyiz hatta maçın bazı anlarında oldukça iyiydi. Sadece Verdasco bugün muhteşem oynadı, özellikle de son sette. Hatta Verdasco’nun toplamda 90 winner ve 20 ace’i vardı. Bu mağlubiyet Nadal’ın kariyerinde Avustralya Açık ilk turunda aldığı ilk mağlubiyet oldu. Hatta Nadal’ın kariyerinde katıldığı 44 Grand Slam’de ilk turda sadece 2 mağlubiyeti vardı. Nadal’ın şu anda herhangi bir fiziksel sorunu olmadığı da aşikar o yüzden yılın ilerleyen zamanlarında onu çok daha iyi yerlerde göreceğimize inanıyorum. Kendisi de hep ne kadar geliştiğini belirtiyordu zaten. Ayrıca ne kadar müthiş geri dönüşler yaptığını da hepimiz çok iyi biliyoruz.


2 numaralı seribaşı Andy Murray ise ilk turda yıldız adaylarından biri olan 18 yaşındaki Rus Alexander Zverev ile karşılaştı. Genç rakibi karşısında oldukça üstün ve baskın bir oyun oynayan Murray maçı 6-1 6-3 ve 6-4’lük setlerle kazanarak ikinci tura yükselmeyi başardı. 2 saat 9 dakika süren mücadelede rakibinin servisini 6 kez kırmayı başaran İskoç yıldız, karşılaştığı 6 servis kırma puanının hepsini de çevirmeyi başardı. Murray’nin ikinci turdaki rakibi ise güçlü servislere sahip olan Avustralyalı raket Sam Groth oldu.


2014 Avustralya Açık şampiyonu Stan Wawrinka’nın ilk turdaki rakibi ise Rus raket Dmitry Tursunov’du. İlk iki seti sırasıyla 7-6 ve 6-3 ile alan ve setlerde 2-0 öne geçen 4 numaralı seribaşı Wawrinka, rakibinin ayağındaki bir sakatlığından dolayı 3. sette maçtan çekilmesi sonucunda sorunsuz bir şekilde ikinci tura yükselmiş oldu. Wawrinka’nın ikinci turdaki rakibi ise tecrübeli raket Radek Stepanek oldu.


Sezona Brisbane finalinde Federer’i yenip şampiyon olarak başlayan 13 numaralı seribaşı Milos Raonic, ilk turda karşılaştığı dünya 90 numarası Lucas Pouille karşısında oldukça iyi bir oyun sergiledi. Formda görünen ve maç boyunca rakibine servis kırma puanı dahi göstermeyen Kanadalı oyuncu, bulduğu 6 servis kırma puanının da 4’ünü değerlendirerek maçı 6-1 6-4 6-4’lük setler sonucunda kazanmayı başardı. 2016 yılında henüz yenilgi yüzü görmemiş Raonic’in ikinci turdaki rakibi ise dünya 42 numarası Tommy Robredo oldu. Tecrübeli İspanyol oyuncu, ilk turu Malek Jaziri karşısında kendisiyle özdeşleşen bir 5 setlik maçı daha kazanarak geçmeyi başarmıştı.


Günün en çekişmeli mücadelelerinden biri ise 30 numaralı seribaşı Jeremy Chardy ile Ernest Gulbis'in karşı karşıya geldiği müthiş mücadeleydi. Beş sete uzayan bu maraton maçta final setinde durum 5-4 iken maç için servis atmaya gelen Gulbis olmuştu ancak sonunda maçı 7-5, 2-6, 6-7, 6-3, 13-11’lık setlerle kazanan ve bir üst tura yükselen kişi Chardy oldu. Fransız raket ikinci turda Andrey Kuznetsov ile karşılaşacak.


İki Amerikalı raketin karşı karşıya geldiği Jack SockTaylor Fritz mücadelesi de günün dikkat çeken karşılaşmalarındandı. İlk seti 6-4 kazanıp öne geçen 25 numaralı seribaşı Sock olsa da sonraki ilki seti 6-3 ve 6-0’la kazanan Fritz 2-1 öne geçmeyi başarmıştı. Ancak Sock üçüncü seti 6-0 ile kaybetmesine rağmen bir şekilde maçı çevirmeyi başardı. Sonraki iki seti sırasıyla 6-3 ve 6-4 ile kazanan Sock, beş setlik bu zorlu mücadeleyi geriden gelerek kazanıp ikinci tura yükselmeyi başardı. Sock’ın ikinci turdaki rakibi ise yine ilk turda 5 setlik bir maç oynamış olan Lukas Rosol oldu.


İki kez Avustralya Açık şampiyonu olmayı başarmış Victoria Azarenka ise turnuvaya olabilecek en iyi başlangıcı yaptı. İlk turda karşılaştığı Alison Van Uytvanck karşısında tam anlamıyla mükemmel bir oyun ortaya koyan hatta adeta bir şov yapan eski dünya 1 numarası, maçı 54 dakikada 6-0’lık iki setle kazanarak adını bir üst tura yazdırdı. Azarenka’nın bir sonraki rakibi ise Danka Kovinic oldu.


Günün müthiş performanslarından biri de 2015 Wimbledon finalisti Garbine Muguruza’dan geldi. İlk turda Anett Kontaveit ile karşılaşan 3 numaralı seribaşı, ilk setinin sadece 23 dakika sürdüğü maçı 6-0 6-4’lük setler sonucu kazanarak turnuvaya çok güçlü bir başlangıç yaptı. Bu sezon Victoria Azarenka’nın eski koçu Sam Sumyk ile çalışmaya başlayan Muguruza, toplamda tam olarak 1 saat süren ilk maçında servis oyunlarında oldukça güçlü bir performans gösterdi ve kendi servisinde sadece 2 puan kaybetti. Muguruza’nın file önü oyunu da bir o kadar iyiydi, maç boyunca file önüne geldiği 11 puanının sadece 1’ini kaybetti. Muguruza'nın bir sonraki rakibi ise dünya 80 numarası Kirsten Flipkens oldu.


Geçen sene burada ilk turda elenip herkese büyük bir şok yaşatan Ana Ivanovic ise bu sene turnuvaya oldukça iyi bir başlangıç yaptı. Eski dünya 1 numarası Ivanovic, turnuvaya wildcard ile yani özel davet ile katılan Avustralyalı Tammi Patterson’ı 6-2 6-3’lük setler sonunda geçerek ikinci tura yükseldi. Ivanovic ikinci turda ise elemelerden gelen Anastasija Sevastova ile karşılaşacak.


Turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri ise dünya sıralamasında 133 numarası Çinli Zhang Shuai’den geldi. Daha önceki 14 denemesinin hiçbirinde bir Grand Slam’de ilk turu geçemeyen Zhang, 2016’da kariyerindeki ilk Grand Slam galibiyetini dünya 2 numarası Simona Halep’e karşı elde etti. 6-4 6-3’lik setler sonucunda Halep’i yenmeyi başaran ve ikinci tura yükselen Zhang, rakibine winner’lar açısından 31-11’lik bir üstünlük de kurmuştu. Zhang’in 15. denemesinde ilk Grand Slam galibiyetini yaşaması nedeniyle maç sonunda hem kendisi hem de ekibi oldukça duygusal anlar yaşadı. Çinli raketin ikinci turdaki rakibi ise 33 numaralı seribaşı Alize Cornet oldu.


Günün önemli sürprizlerinden biri ise geçen sene burada çeyrek finale kadar yükselmeyi başarmış dünya 8 numarası Venus Williams’ın elenmesi oldu. İlk turda karşılaştığı dünya 47 numarası Johanna Konta'ya 4-6, 2-6'lık setlerle mağlup olan Venus, turnuvaya hiç beklenmedik bir şekilde erkenden veda etmiş oldu. 1 saat 19 dakikanın sonunda ikinci tura yükselen Konta’nın sonraki turdaki rakibi ise Çinli Saisai Zheng oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder