31 Ocak 2016 Pazar

Spor: 2016 Avustralya Açık 14. Günün Ardından


Turnuvanın son gününde tek erkeklerde şampiyon belli olacaktı. Finalde oyunları birbirine benzer olan ve aynı zamanda iki iyi de arkadaş olan dünya 1 ve 2 numaraları karşı karşıya geliyorlardı. Şu anda turda bulunan en iyi, en formda oyunculardan ikisini karşı karşıya getiren final her anlamda tarihi bir sonuca sahip olacaktı. Şu an turun net olarak en iyi oyuncusu olan dünya 1 numarası Novak Djokovic burada 6. finalinde 6. şampiyonluğunu elde etmek istiyordu ve böylece tek erkeklerde en çok Avustralya Açık şampiyonluğu yakalamış olan Roy Emerson’ın rekoruna ortak olabilecekti. Dünya 2 numarası Andy Murray ise zorlu geçen bu iki haftanın sonucunda 5. Avustralya Açık finalinde ilk şampiyonluğunu elde etmek ve böylece 1934 yılından sonra Avustralya Açık’ı kazanan ilk Büyük Britanyalı olarak tarihe geçmek istiyordu. Ancak Murray’nin işi hiç kolay olmayacaktı çünkü karşısında onu burada çıktığı finallerin üçünde mağlup etmeyi başaran, dünyanın şu anki en iyi oyuncusu Novak Djokovic vardı. Çok çekişmeli ve heyecanlı geçmesi beklenen maç ise bekleneni pek de vermedi bence.



Maç Djokovic’in servisleriyle başladı. Murray bu oyunda çok agresifti. Bunun etkisiyle servis kırma puanı da yakalamıştı ancak Djokovic bu oyunu alarak sette 1-0 öne geçti. Bir önceki kritik oyunda servisine tutunmayı başaran Djokovic, bir sonraki oyunda da servis kırma puanları yakaladı ve bunlardan birini değerlendirince servis kırdı. Bunun üstüne kendi servis kırma oyununu da kazanan Djokovic, bir anda durumu 3-0 yaptı. Maça iyi başlasa da ilk iki kritik oyunu da kaybeden Murray ise bu noktadan sonra biraz oyundan düşmüş görünüyordu ve bir kez daha servis kırdırdı. Djokovic, ikinci servis kırma ile 5-0 öne geçmeyi başardı. Setin sonlarına doğru ise Murray’den biraz direnç geldi ve maçtaki ilk servis oyununu kazanarak durumu 5-1 yaptı. Bunun üzerine Djokovic’i set için servis attığı oyunda da rahatsız eden Murray 2 kez set puanı da çevirse seti kaybetmekten kurtulamadı. Seti 6-1 ile kazanan Djokovic, bu sette yarı finalde Federer karşısında ilk iki sette sergilediği müthiş performansa yakın bir performansla oynadı. Murray’nin de ilk iki oyundan sonra performansının düşmesiyle beraber seti rahat kazanmış oldu.


İkinci set ise Murray’nin servisleriyle başladı. İlk setin aksine bu sete servis oyununu kazanarak başlayan Murray 1-0 öne geçti. Djokovic de kendi servis oyununu kazanarak durumu 1-1 yaptı. Murray’nin sonraki servis oyunu ise maçın en çekişmeli oyunlarından biri oldu. Yaklaşık 12 dakika süren oyunda Djokovic 4 servis kırma puanı yakalasa da Murray bunların hepsini çevirerek oyunu hanesine yazdırdı ve 2-1 öne geçti. Durum 3-3’e gelene kadar iki raket de servis oyunlarına tutundular. Sonra ise Djokovic servis kırarak durumu 4-3 yaptı ancak bu avantajını çok koruyamadı. Sonraki oyunda hemen servis kırmayı başaran Murray sete bir kez daha denge getirdi. Djokovic bir sonraki oyunda yine servis kırma puanları yakalasa da Murray bu sefer rakibine izin vermedi ve sette 5-4 öne geçti. Bunun üstüne kendi servis oyununu kazanan Djokovic ise durumu 5-5 yaptı. Bir sonraki oyun ise Murray için rahat başlamıştı hatta 40-0’a getirip 3 oyun puanı da yakalamıştı Murray. Ancak Djokovic üst üste 4 puan kazanarak bu kririk oyunda servis kırma puanı elde etti. Elde ettiği bu puanı kullanmayı da başaran Djokovic, setin tam sonunda 6-5 öne geçerek önemli bir avantaj elde etmeyi başardı. Djokovic’in set için servis atmaya geldiği oyunda ise önemli bir direnç gösteren Murray servis kırma puanı yakaladı. Ancak Djokovic bu önemli noktada hata yapmadı ve seti 7-5 ile kazanmayı bildi. Bu sette Murray oyununu ilk sete göre çok daha yükseltmişti. Ancak daha dengeli geçen bu seti kritik noktaları çok daha iyi oynayan Djokovic kazandı.


İlk iki seti kazanmasının ardından oldukça rahatlayan Djokovic, üçüncü sete de servis kırarak başladı ve 2-0 öne geçti. Kendi servis oyununu kazanıp durumu 2-1 yapan Murray, sonraki oyunda servis kırma puanı da yakalasa da bunu değerlendiremeyince durum 3-1 oldu. Bunun üstüne bir kez daha kendi servisini kazanan Murray seti 3-2’ye getirdi. Bir sonraki oyunda yine servis kırma puanları bulan Murray bu sefer bunlardan birini değerlendirmeyi başarınca seti dengeye getirdi. Sonra kendi oyununu da kazanan Murray, durumu 4-3 yaparak sette ilk kez öne geçmiş oldu.  Setin devamında ise iki raket de güçlü servis oyunları oynadılar ve set tiebreak’e gitti.  Tiebreak’te ise Murray set boyunca gördüğümüz iyi servislerini gösteremedi. Murray’nin 2 kez çift hata yaptığı bu tiebreak’te durum 6-1’e gelince Djokovic üst üste 5 maç puanı yakaladı. Murray bunların ikisini çevirse de üçüncüyü kullanan Djokovic tiebreak’i 7-3 ile kazandı. Bu seti de 7-6 ile kazanan Djokovic, 2 saat 52 dakikalık bu maçın sonunda 6. kez Avustralya Açık’ta şampiyon olmayı başardı.


Geçen sezonun başında Doha’da çeyrek finalde Ivo Karlovic’e elendikten sonra katıldığı tüm turnuvalarda final görmeyi başaran Djokovic, burada da finale çıkarak o inanılmaz performansını bu sene de devam ettireceğini göstermişti zaten. Burada finalde dünya 2 numarası Andy Murray, karşısında en iyi oyununu oynamasa da 3 setlik bir maç sonucu galip gelmesi de bunu fazlasıyla gösteriyor zaten. Bugünkü maçta kesinlikle en iyi performansını görmedik ama bu bile yetti çünkü maçın kritik noktalarında çok sağlam, çok sakindi ve nasıl oynaması gerektiği konusunda hiçbir şüphesi bile yoktu. 2011’deki müthiş sezonunun daha iyisini 2015’te ortaya koymayı başaran Djokovic, bu çok özel sezonda Doha hariç katıldığı 15 turnuvanın hepsinde finale çıkmayı başarmış ve 11’inde de şampiyon olmuştu. Bu 11 şampiyonluğun içinde 3 Grand Slam (Avustralya Açık, Wimbledon, Amerika Açık), 6 Masters turnuvası (Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Roma, Shanghai, Paris), 2 ATP 500 turnuvası (Pekin ve Dubai) ve bunlara ek olarak bir de ATP Sezon Sonu Şampiyonası vardı.


Djokovic, 2015’teki bu inanılmaz performansının, tarihi sezonunun ardından bu seneye de katıldığı iki turnuvada şampiyon olarak başladı. Sezonun başında katıldığı ilk turnuvada Doha finalinde Rafael Nadal’ı inanılmaz bir performans sergileyerek yenen Djokovic, Melbourne’deki 6. finalinde de yine kupaya uzanarak çok önemli bir başarıya imza attı. 6. Avustralya Açık zaferini elde eden Djokovic, efsane Avustralyalı tenisçi Roy Emerson’ın tek erkeklerde en çok Avustralya Açık şampiyonluğuna sahip olma rekorunu ortak olurken kariyerinin 11 Grand Slam şampiyonluğunu da elde etmiş oldu. 11. şampiyonlukla iki efsaneyi, Rod Laver ve Bjorn Borg’u da yakalamayı başaran Djokovic, şu anda Roger Federer (17), Rafael Nadal (14) – Pete Sampras (14) ve Roy Emerson (12) gibi efsanelerin arkasında bulunuyor. Şimdiden bir efsane olmayı başarmış Djokovic, bu sene bu listede daha da üstlere çıkacak gibi görünüyor. Dünya 1 numarası bugün de şampiyon olarak son dört Grand Slam’in hepsinde şampiyonluk yaşamayı başarmış oldu. Geçen sene sadece Federer, Murray, Wawrinka ve Karlovic’e yenilen Djokovic’i bu sene kim durdurabilecek ya da durduran olacak mı bekleyip göreceğiz.



Andy Murray’den de biraz bahsetmek gerek tabii ki. Dünya 2 numarası daha önce burada finalde 3 kez mağlup olduğu Djokovic’e 4. kez mağlup oldu. Melbourne’de her zaman çok iyi bir performans gösteren Murray, 5. finalde de kupaya ulaşamadı. Ancak bu sefer onun da tıpkı Djokovic gibi en iyi oyununu oynamadığını söylemeliyim. Murray maç boyunca özellikle de kritik noktalarda karakterine hiç uymayan forehand basit hataları yaptı. Murray’nin oyunu Djokovic’inkine çok benzeyen bir oyun hatta ikisinin oyunları arasında çok küçük farklar var ancak Djokovic her alanda Murray’den biraz daha iyi diyebilirim. Murray bugün puan vuruşu konusunda rakibine 40-31’lik bir üstünlük sağlasa da basit hatalarında da 65-41’lik bir üstünlüğü vardı ve böylece teniste çokça gördüğümüz gibi daha fazla puan vuruşu yapan değil de daha az basit hata yapan galip gelmiş oldu. İyi bir başlangıç yaptığı ilk seti 6-1 ile kaybedip geriye düşmesine rağmen maçı bırakmayan Murray, sonuna kadar savaşarak 2. ve 3. sette daha çekişmeli ve daha heyecanlı bir maç izlememizi sağladı. Murray’nin bu özelliği sayesinde de en başarılı olduğu Grand Slam olarak nitelendirebileceğimiz Avustralya Açık’ta ileride şampiyon olabileceğine de kesinlikle inanıyorum. Zaten burada şampiyon olmayı en çok hak eden isimlerden biri de Murray bence. 


1 yorum: