29 Ocak 2016 Cuma

Spor: 2016 Avustralya Açık 12. Günün Ardından


Turnuvanın 12. gününde son finalist yani Novak Djokovic’in finaldeki rakibi belirlenecekti. Finale çıkacak isim ise Andy MurrayMilos Raonic karşılaşmasının galibi olacaktı. Dünya 2 numarası Andy Murray hiç kuşkusuz şu an turdaki en iyi oyunculardan biri, geçen senenin de en iyilerinden biri olan Murray bu turnuvada da oldukça iyi bir performans göstermişti. Dünya 14 numarası Milos Raonic ise her zaman oldukça yetenekli bir oyuncuydu ancak 2016’da çok çok farklı bir seviyede, seneye müthiş başladı ve oyununun her bir yönünün geliştirmiş gibi görünüyor. Ayrıca bu müthiş formu ile son iki haftada hem Roger Federer’i hem de Stan Wawrinka’yı yenmeyi başaran Raonic, Brisbane’de de şampiyon olarak gelmişti Melbourne’e. Turun en iyi servisçilerinden biri olan Raonic, turun en iyi servis karşılayanlarından biri olan Murray ile karşılaşacaktı. Her açıdan çok heyecanlı geçmeye aday bir maçtı bu ki öyle de oldu. Çeyrek final ve yarı final maçlarında son birkaç gündür beklediğimiz çekişme bu maçta yaşandı.



Maça iyi başlayan Raonic oldu. Daha ilk oyunda üst üste 3 servis kırma puanı yakalayan Raonic, bu puanlardan ilkini kullanarak servis kırmayı başardı ve sette 1-0 öne geçti. Bir sonraki oyunda ise Murray üst üste 3 servis kırma puanı elde etti ancak bunların hepsini kurtarmayı başaran Raonic oyunu da kazanarak 2-0 öne geçti. Sonra durum 4-2’ye gelene kadar her iki raket de kendi oyunlarını kazandılar. Sonraki Murray servisinde Raonic bir kez daha servis kırma puanı yakaladı ancak Murray bu sefer rakibinin servis kırmasına izin vermedi ve durumu 4-3’e getirdi. Durum 5-4’teyken Raonic’ten set için servis geliyordu ve Murray bir set puanı kurtarmayı da başarmıştı ancak Raonic sonrakini değerlendirmeyi başardı ve seti 6-4 alarak öne geçti.


İkinci set ise Murray’nin servisleriyle başladı ve kendi servis oyununu kazana Murray bir sonraki oyunda rakibine hemen baskı kurdu ve servis kırma puanı elde etti. Ancak Raonic bu puanı çevirip oyunu almayı başardı. Murray birkaç oyun sonra yine servis kırma puanı yakaladı ancak Raonic bu servis kırma puanını da çevirerek oyununu aldı. Sonrasında ise set sonuna kadar iki raket de servis oyunlarını çok zorlanmadan aldılar. Durum 6-5’e geldiğinde ise Raonic sette kalabilmek için servis atıyordu ve Murray bu çok kritik oyunda servis kırmayı başararak seti 7-5 kazandı ve setlerde durumu eşitledi.


Maçın üçüncü setinde ise zaten iyi servis atan iki raket de servis performanslarını yükselttiler ve müthiş bir çekişme vardı. İki tarafın da rahat servis oyunları alarak başladığı sette servislerinde problem yaşamaya başlayan ilk raket Murray oldu, Raonic set boyunca mükemmele yakındı servis performansı olarak. Herkesin servis oyunlarını kazanmasıyla geçen dönemin ardından durum 5-5’e geldiğinde Raonic servis kırma puanı elde etti ki bu ilk setin ardında elde ettiği ilk servis kırma puanıydı bu Raonic’in ayrıca. Ancak Murray bu puanı çevirip oyunu aldı, sonra her iki raketin de kendi servis oyunlarını kazanmalarıyla birlikte setin galibini tiebreak belirledi. Tiebreak’i ise güçlü servislere sahip olan Raonic 7-4 kazanmayı başardı ve seti 7-6 alarak 2-1 öne geçti.


Dördüncü set de üçüncü set gibi çekişmeli ve heyecanlı geçti. Setin başında iki raket de servis oyunlarında sorun yaşamadılar ancak durum 3-3’e geldiğinde Murray sıfıra karşı servis kırarak 4-3 öne geçti. Bir sonraki oyunda da Raonic servis kırma puanı elde etti ancak Murray onun servis kırmasına izin vermedi ve oyunu alarak durumu 5-3’e getirdi. Raonic’in sette kalabilmek için servis attığı oyunda Murray set puanı yakaladı ancak Raonic bunu çevirdi ve oyununu kazanmayı bildi. Kendi oyununu kazanan Raonic, bir sonraki oyunda ise üst üste 2 servis kırma puanı elde etti. Bu servis kırma puanlarını çevirmeyi başaran Murray, oyunu da kazanarak seti 6-4 ile hanesine yazdırdı ve maçı final setine taşıdı.


Çok çekişmeli geçen bu maçın final seti ise beklenen çekişmeyi yaşatmadı. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Raonic’in yaşadığı sakatlıktı belki de. Dördüncü sete başlarken sakatlığı için sağlık molası da alan Raonic o sette sakatlıktan çok etkilenmemiş görünüyordu ancak özellikle final setinde bu sakatlığın onu rahatsız ettiği ve oyununu oynamasına engel olduğu çok belliydi. Murray sete fırtına gibi başladı ve iki kez üst üste servis kırarak 4-0 öne geçti. Murray bir sonraki oyunda da servis kırma puanları bulsa da Raonic bu sefer onun servis kırmasına izin vermedi ve 4 servis kırma puanını çevirerek oyununa tutundu ve durumu 4-1 yaptı. Ancak setin kalanında servis kırmayı başaramadı ve iki raket de servis oyunlarını alınca seti 6-2 kazanan Murray bu çekişmeli 5 setlik mücadeleyi kazanarak finale yükseldi.


Turnuva boyunca gayet iyi bir performans gösteren Murray, bugün de özellikle bazı kritik noktalarda daha iyi olan taraftı. Maçta winner’lar (puan vuruşları) açısından ise Raonic 72-38 üstün olsa da basit hatalarda Murray’nin 28-78’lik bir avantaja sahip olması da farkı yaratan bir başka noktaydı. 4 saat 2 dakika süren bu zorlu mücadeleyi kazanmayı başaran Murray kariyerinin 5. Avustralya Açık finalinde ise daha önce burada finalde 3 kez kaybettiği Novak Djokovic ile karşılaşacak. Bu arada Andy Murray’nin kardeşi Jamie Murray de çiftlerde finale çıkmıştı. Böylece Murray kardeşler açık dönemde bir Grand Slam’de hem tek erkekler hem de çift erkeklerde finale çıkmayı başaran ilk kardeşler olarak tarihe geçtiler.


Milos Raonic ise senenin başından beri gösterdiği müthiş performansını bugün de sonuna kadar sergiledi, yaşadığı sakatlık olmasa belki daha farklı bir sonuç da görebilirdik çünkü açıkçası bugün özellikle de ilk üç sette oldukça iyi bir performans göstermişti. Bu Brisbane’de finalde Roger Federer’i yenerek şampiyon olarak buraya gelen ve burada da yarı final yolunda Stan Wawrinka’yı geçmeyi başaran Raonic, bugün özellikle vole konusunda çok çok iyiydi, servisleri hakkında konuşmaya bile gerek yok her zamanki gibi müthişti. Açıkçası ben Raonic’in bu seneki oyununu çok sevdim çünkü çokça servis vole oynuyor maçlarında ki benim tenisle ilgili en sevdiğim şeylerden biri servis vole oyunudur. Oyununu özellikle korttaki ayak hakaretleri ve voleleri bakımında oldukça geliştiren Raonic belki burada finale yükselemedi ancak ileride kesinlikle bir Grand Slam kazanabileceğini düşünüyorum. Bu turnuvadaki performansı ile bunu fazlasıyla kanıtladı bence. Bu sene onu izlemek çok heyecan verici olacak.



Günün bir diğer karşılaşması ise çift kadınları finaliydi ve bundan bahsetmesem olmazdı. Çünkü SanTina takma adına sahip olan Martina HingisSania Mirza çifti tarih yazıyorlar. Geçen sene birlikte oynamaya başlayan SanTina, finalde karşılaştıkları Andrea HlavackovaLucie Hradecka çiftini 7-6 6-3’lük setlerle yenerek beraber ilk Avustralya Açık şampiyonluklarını elde etti. Çiftlerde şu an 1 numarada bulunan SanTina, geçen sene Wimbledon ve Amerika Açık’ta şampiyonluğa ulaşarak müthiş bir sene geçirmişti. Bu seneye de müthiş başlayan SanTina, Avustralya Açık’a gelirken Brisbane ve Sydney’de şampiyon olmuştu. Burada da şampiyon olmayı başaran SanTina, üst üste 3. Grand Slam zaferini elde ederken inanılmaz galibiyet serilerini de 36 maça çıkarmış oldular. En uzun seri ise Jana NovotnaHelen Sukova çiftinin 1990 yılından beri geliştirilemeyen 44 maçlık serisi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder