27 Ocak 2016 Çarşamba

Spor: 2016 Avustralya Açık 10. Günün Ardından


Turnuvanın 10. gününde beklenmeyen sonuçlar olduğu kadar tarihe geçen anlar da vardı. Günün ilk maçında turnuvanın 7 numaralı seribaşı Angelique Kerber, 2 hafta öne Brisbane finalinde karşılaşıp mağlup olduğu 16 numaralı seribaşı Victoria Azarenka ile karşılaştı. Kerber, bu turnuvada çok formda olan rakibi karşısında maça müthiş başladı ve 2 kez servis kırarak ilk sette 4-0 öne geçmeyi başardı. Azarenka bunun üstüne bir servisini geri almayı başardı ve durumu 4-3 yaptı. Ancak bu çabası yeterli olmadı çünkü Kerber bir kez daha servis kırmayı başardı ve seti 6-3 ile bitirmeyi başardı. İkinci sette ise inanılmaz bir geri dönüş yaşandı.


Sete Azarenka müthiş başlamış ve iki kez servis kırmıştı. Durum 5-2’ye geldiğinde ise set için servis atıyordu hatta oyun 40-0’a geldiğinde 3 set puanı da yakalamıştı ancak bunları kullanamadı. Servis kırmayı başaran Kerber kendi oyununu da almayı başarınca durum 5-4’e geldi ve Azarenka’nın servisleri bir kez daha set için geliyordu. Azarenka bu oyunda da 2 kez set puanı yakalasa da Kerber, bu puanları da karşılayarak bir kez daha servis kırmayı başardı. Üstüne kendi oyununu da kazanınca sette 6-5 öne geçti. Yine Azarenka’dan gelen servisler bu sefer maçta kalabilmek içindi. Üst üste servis oyunlarını kaybetmesinin etkisiyle biraz yıpranan Azarenka, bu oyunda da rakibinin servis kırmasına engel olamadı. İkinci sette 5 set puanı çevirmeyi başaran Kerber, üst üste 3 kez servis kırıp tam 5 oyun kazanınca seti 7-5 kazanmış oldu ve yarı finale yükselmeyi başardı.


Kariyerinde ilk kez Avustralya Açık yarı finaline yükselen Kerber, 1998 yılından beri bunu başaran ilk Alman oldu. Ayrıca bu galibiyet Kerber’in 2012 ve 2013 Avustralya Açık şampiyonu Azarenka karşısındaki ilk galibiyeti oldu. Daha önceki 6 karşılaşmalarında da Azarenka galip gelmişti. Azarenka ise bugün beklenmedik bir mağlubiyet aldı bence çünkü açıkçası turnuva boyunca kariyerinin en iyi performanslarından birini sergiliyordu bu maça kadar tabi. Hatta ben onu şampiyonluğa en az Serena kadar yakın görüyordum. Ancak bugün turnuva boyunca gösterdiği muhteşem performansından biraz uzaktı, çok fazla basit hata yapmasının yanında biraz da gergin görünüyordu. Azarenka’nın aksine Kerber de müthiş bir performans sergiledi onun da hakkını fazlasıyla vermek lazım. Kerber, bu maçta ikilinin diğer maçlarından farklı olarak her zamankinden daha agresifti. Buna ek olarak her zamanki gibi maç boyunca çok kaliteli vuruşlar da yaptı tabii ki.


Kariyerlerinde ilk kez bir Grand Slam’de çeyrek final oynayan, turnuvada bir sürü sürprize imza atmış olan iki raketin yani Johanna Konta ile Zhang Shuai’nin karşı karşıya geldiği çeyrek final eşlemesi ise son yarı finalisti belirleyecekti. Turnuvadaki müthiş başarılarıyla en dikkat çekici isimlerinden olan ikiliden birinin müthiş serüveni bu maçla sona erecekti. Bu isim ise kariyerinin ilk Grand Slam galibiyetini bu turnuvada elde ettikten sonra çeyrek finale kadar yükselmeyi başaran Zhang oldu. Elemelerden gelen Zhang çeyrek final yolunda ilk maçında dünya 2 numarası Simona Halep’i, son maçında ise 15 numaralı seribaşı Madison Keys’i elemeyi başarmıştı. Maçı 6-4 6-1’lik iki setle kazanmayı başaran Johanna Konta ise tarih yazmaya devam ediyor. Kariyerinde ilk kez bir Grand Slam’de yarı finale yükselen Konta, 1983 yılından beri bir Grand Slam’de yarı final görmeyi başaran ilk Büyük Britanyalı kadın tenisçi oldu. Konta yarı finalde Angelique Kerber ile karşılaşacak.


Bir başka Büyük Britanyalı Andy Murray ise çeyrek finalde dünya 8 numarası David Ferrer ile karşılaştı. İlk seti 6-3 kazanan dünya 2 numarası, ikinci seti 7-6 kaybetse bile sonrasında gösterdiği inanılmaz performansla rakibine tamamen üstünlük kurmayı başardı. Sonraki iki seti sırasıyla 6-2 6-3 alarak yarı finale yükselmeyi başardı. Melbourne’de 4 finali bulunan ancak hiç şampiyonluk kazanamamış olan Murray kariyerinde 6. kez burada yarı finale yükselmiş oldu. Ayrıca Konta’dan sonra Murray’nin de yarı finale yükselmesiyle birlikte Büyük Britanya 1977 yılından beri ilk kez hem erkeklerde hem de kadınlarda yarı finalist çıkarmış oldu.


Sezona en formda başlayan isimlerden biri olan 13 numaralı seribaşı Milos Raonic ise çeyrek finalde 23 numaralı seribaşı Gael Monfils ile karşılaştı. Maç boyunca iki raket de güçlü servisleriyle bolca puan almayı başardılar ancak Raonic, diğer alanlarda öne çıkan isimdi. Özellikle uzayan rallilerde daha iyi olan Raonic, buna ek olarak maç boyunca kortta oldukça iyi hareket etti ve file önünde de oldukça iyiydi. Rakibini 6-3, 3-6, 6-3, 6-4'lük setlerle geçen Raonic, bir önceki turda ise 2014 şampiyonu Stan Wawrinka’yı elemeyi başarmıştı. Kariyerinde ilk kez Avustralya Açık’ta yarı finale yükselen Raonic, bunu başaran ilk Kanadalı erkek tenisçi oldu. Bunu başaran ilk kadın tenisçi ise 2014’te yarı final gören Eugenie Bouchard’dı. Bouchard ayrıca aynı sene Wimbledon’da da final görerek bir Grand Slam’de finale yükselmeyi başaran ilk Kanadalı tenisçi olmuştu. Raonic’in yarı finaldeki rakibi ise Andy Murray oldu.

Çeyrek finallerin tamamlanmasıyla beraber tüm yarı final eşleşmeleri oluştu.

Erkekler:

Novak DjokovicRoger Federer


Andy MurrayMilos Raonic


Kadınlar:

Serena WilliamsAgnieszka Radwanska



Angelique KerberJohanna Konta


1 yorum: