18 Ocak 2016 Pazartesi

Spor: 2016 Avustralya Açık 1. Günün Ardından


2016 Avustralya Açık’ın birinci günü heyecan dolu olduğu kadar sürprizliydi de. Biz bu heyecan verici ilk günü arkamızda bırakırken Roger Federer de muhteşem bir performansla turnuvaya başladı. Federer, lakaplarından biri olan “Fed Express” lakabını haklı çıkarırcasına ilk turda karşılaştığı dünya 118'incisi Nikoloz Basilashvili'yi sadece 72 dakikada turnuva dışı bırakmayı başardı. Ekselansları’nın rakibine üç sette sadece 5 oyun bırakması ve 36 ilk servisinin 33'ünde puanı alması da ne kadar etkileyici bir performans ortaya koyduğunu kanıtlar nitelikte. Maçı 6-2 6-1 6-2’lik setlerle kazanan Federer’in ikinci turdaki rakibi ise oldukça tehlikeli olabilecek Alexander Dolgopolov oldu. Ayrıca şunu da ekleyeyim Federer bugün 2000 Avustralya Açık’tan başlamak üzere üst üste 65’inci Grand Slam’ine katılarak önemli bir rekor da kırmış oldu.



İlk turda zorlanmayan bir diğer isim ise dünya 1 numarası Novak Djokovic oldu. Djokovic, ilk turda 19 yaşındaki genç rakibi Koreli Hyeon Chung ile karşılaştı. Djokovic, geçen sene turda yılın en çok gelişen oyuncu seçilen Chung’ı 6-3 6-2 6-4’luk setlerle zorlanmadan geçmeyi başardı. Son Avustralya Açık şampiyonu, dünya sıralamasında 52'inci sırada bulunan rakibine puan vuruşlarında (winner) ise 40-16’lık bir üstünlük sağladı. Djokovic’in bir sonraki turdaki rakibi ise Fransız Quentin Halys oldu.


İlk defa bir Grand Slam’e seribaşı olarak katılan Avustralyalı genç yıldız Nick Kyrgios ise ilk turda karşılaştığı Pablo Carreno Busta’yı 90 dakikada 6-2 7-5 6-2’lık setlerle geçerken 16 ace ve 37 winner bulmuştu. Geçen sene burada çeyrek finale ulaşmayı başaran Kyrgios turnuvaya bu sene de oldukça başarılı bir başlangıç yapmış oldu. Kyrgios’un bir sonraki turdaki rakibi ise Pablo Cuevas oldu.


Günün heyecan verici maçlarından biri ise iki eski finalistin karşı karşıya geldiği Jo-Wilfried Tsonga Marcos Baghdatis karşılaşmasıydı. Mücadelenin ilk üç seti yakın ve çekişmeli geçerken 4. sette 2006 finalisti Baghdatis, 2008 finalisti Tsonga’ya göre biraz daha etkisiz kalınca maçtan kopmuş oldu ve Tsonga maçı 6-4, 4-6, 6-4 ve 6-2'lik setlerle kazanmayı başardı. Tsonga’nın ikinci turdaki rakibi ise 18 yaşındaki genç Avustralyalı Omar Jasika olacak.


Günün sürprizlerinden biri ise dünya 328 numarası Noah Rubin’den geldi. 19 yaşındaki Amerikalı raket, 17 numaralı seribaşı Benoit Paire’i 7-6 7-6 7-6’lık skorla yani 3 tiebreak’in sonucunda beklenmedik bir şekilde turnuva dışına itmeyi başardı. Bu galibiyet Rubin’in Grand Slam’lerdeki ilk galibiyeti oldu.


Günün bir diğer sürprizi ise Ivo Karlovic’in maçtan çekilmesi oldu. İlk turda Federico Delbonis ile karşılaşan dünya 22 numarası Karlovic, rakibi karşısında 7-6 6-4 ve 2-1 geride iken maçtan çekilmek zorunda kaldı.


Dünya 1 numarası Serena Williams ise Roberta Vinci’ye kaybettiği Amerika Açık yarı finalinden sonra bir süre maça çıkmayacağını açıklamış ve geçirdiği küçük sakatlıklarında ektisiyle yaklaşık 4 aydır hiçbir resmi maça çıkmamıştı. Uzun bir aranın ardından bugün 2016’daki ilk maçına çıkan Serena, bu sene Avustralya Açık’ta seribaşı olmayıp da en yüksek sıralamaya sahip olan zorlu rakibi Camika Giorgi karşısında başarılı bir performans gösterdi. Rakibini 6-4 7-5’lik setlerle geçen Serena’nın ikinci turdaki rakibi ise Hsieh Su-Wei oldu.


Geçen sezon burada final görmüş ve 2008’de de şampiyon olmayı başarmış olan Maria Sharapova ise ilk turda Nao Hibino ile karşılaştı. Rakibine sadece 4 oyun bırakarak maçı 73 dakikada 6-1 6-4’lük setlerle kazanan Sharapova, ikinci tura yükseldi. Sharapova’nın ikinci turdaki rakibi ise dünya 105 numarası Aleksandra Sasnovich oldu.


Avustralya Açık’ta 2014’te yarı final, 2015’te de çeyrek final görmüş olan Kanadalı Eugenie Bouchard bu sene de turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı. İlk turda Sırp raket Aleksandra Krunic ile karşılaşan Bouchard, maçı 66 dakikada 6-3 ve 6-4’lük setlerin sonunda kazanarak ikinci tura yükselmeyi başardı ancak Bouchard’ın ikinci turdaki rakibi ise ilk turda Christina McHale’i 6-2 6-3’lük setlerle geçen 4 numaralı seribaşı Agnieszka Radwanska oldu. Oldukça heyecanlı ve kaliteli olmaya aday bir maç bizi bekliyor.


Günün en büyük şoklarından biri ise 16 numaralı seribaşı Caroline Wozniacki’nin elenmesi oldu. 2010 ve 2014 yıllarında Amerika Açık’ta final ve 2011 yılında da burada yarı final görmeyi başaran Wozniacki, turnuvanın ilk turunda daha önce bir Grand Slam’de hiç ikinci tura yükselememiş olan dünya 76 numarası Yulia Putintseva ile karşılaştı. Maçı 6-1 6-7 ve 4-6 ‘lık setler sonucunda kaybeden Woznacki, turnuvaya daha ilk turdan beklenmedik bir şekilde veda etti.


Günün sürprizlerinden sayılabilecek bir sonuç ise 25 numaralı seribaşı Sam Stosur’un elenmesi oldu. Ancak Stosur ilk turda karşılaştığı Kristyna Pliskova’ya karşı 6-4 ve 7-6’lık setler sonucunda yenilerek evindeki turnuvaya daha ilk turdan veda etti. Turnuvaya (Stosur ve Wozniacki dışında) ilk turda veda eden diğer seribaşları ise şu şekildeydi: Andrea Petkovic (22), Slone Stephens (24), Anastasia Pavlyuchenkova (26) ve Anna Karolina Schmiedlova (27).


Birçok sürprizin olduğu ilk günün tüm sonuçlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder