1 Kasım 2015 Pazar

Spor/Haber: 2015 Basel Finalinde Bir Tenis Klasiği!



Federer’in doğduğu şehir olan Basel’de finalde uzun zamandır beklenen bir eşleşme vardı. Dev finalde iki yaşayan efsane Roger Federer ile Rafael Nadal karşı karşıyaydılar. Tenis tarihinin, hatta spor tarihinin en büyük rekabetlerinden olan Federer-Nadal rekabetini (yani Fedal’ı) yaklaşık 2 yıldır görememiştik. En son 2014 Avustralya Açık yarı finalinde izleyebildiğim Fedal’ı gerçekten çok özlemişim. En sevdiğim sporculardan olan bu iki müthiş raketi yine karşı karşıya görmek gerçekten çok güzeldi. (hem de bir finalde!)



Nadal’ın servisleriyle başlayan dev maça her iki raket de kendi servis oyunlarını kazanarak başladı. Durum 2-2’de dengeye geldiğinde ise servis sırası Nadal’daydı. Ancak Federer bu oyunda servis kırma puanı elde etti ve bu puanı kullanarak maçta servis kırmayı başaran ilk isim oldu. Federer’in servis oyununda ise servis kırma puanı yakalayan Nadal oldu ancak Rafa bu şansı değerlendiremeyince Federer oyununu kazandı ve durumu 4-2’ye getirdi. Daha sonra iki raket de kendi oyunlarını kazanarak durumu 5-3’e getirdiler. Servisler yine Nadal’dan geliyordu ve Federer üst üstü 3 servis kırma puanı yakalamıştı. Bu puanların ilkini kullanmayı başaran Federer, sıfıra karşı servis kırarak ilk seti 6-3’lük skorla kazanmayı başardı.


Federer’in ilk setteki baskılı ve güçlü oyunu ikinci sette de devam etti. Sete sıfıra karşı çok hızlı bir şekilde aldığı bir servis oyunuyla başlayan Federer, sonraki oyunda da Rafa’ya baskı kurdu ancak Rafa hata yapmadı ve durumu 1-1’e getirdi. Sonra iki raket de çok zorlanmadan birkaç oyun geçirdiler ve durum 3-2’ye geldi. Servis atan yine Rafa’ydı ve Federer bir kez daha servis kırma puanı yakaladı. Ancak Nadal yine bu puanı çevirdi ve durumu 3-3’e getirmeyi bildi. Durum 5-4’e geldiğinde Rafa maçta kalabilmek için servis kullanıyordu. Bu kritik oyunda çok zorlanmadan durumu 5-5’e getiren Rafa, sonraki oyunda da servis kırmayı başardı ve 6-5 öne geçti. Set için servis attığı oyunu da sıfıra karşı almayı başaran ve seti 7-5 kazanan Rafa, bu müthiş maçı final setine uzattı.


Final seti ise Federer’in servisleriyle başladı ve ilk üç oyun normal geçti. Durum 2-1’e geldiğinde Rafa’nın servisinde Federer, bir kez daha servis kırma puanı yakaladı ancak Rafa bir kez daha Federer’in servis kırmasına izin vermedi ve seti 2-2’de dengeye getirdi. Ardından iki raket de birer rahat oyun geçirdiler ve durum 3-3 oldu. Sonraki oyunda servis atan Federer biraz zorlansa da oyununu kazanmayı bildi. Bir sonraki oyunda ise zorlanan Nadal oldu ve Federer servis kırma puanı yakaladı. Bu kritik noktada servis kırmayı başaran Federer, 5-3 öne geçti ve artık servisleri maç için gelecekti. Federer’in maç için servis attığı bu oyunda durum 30-30’a geldiğinde kritik bir puan oynanıyordu. Federer, bu kritik puanı almayı başaran ace ile almayı başardı ve 40-30’da maç puanı yakaladı. Rafa bu maç puanını çevirerek oyunda durumu 40-40’a getirdi. Ancak Federer yakaladığı ikinci maç puanını kullanarak seti 6-3 bitirdi ve maçı 3 sette kazanarak şampiyon olmayı başardı.


İki yaşayan efsaneyi karşı karşıya getiren bu dev final yılın en güzel maçlarından biriydi bence. Oynanan her Fedal maçı benim için zaten çok özel olacak çünkü ikisini de gerçekten çok seviyorum. Ancak bu maçın için şunu söyleyebilirim ki bu sene gördüğümüz en iyi Nadal ile senenin zaten en iyilerinden biri olan Federer karşılaştılar ve ortaya gerçekten çok iyi bir final maçı çıktı. Bu maçın bir özelliği de ikilinin İsviçre’deki ilk maçı olmasıydı.


Bu sezon bir türlü istediği seviyeye gelemeyen Rafa Nadal ise son zamanlarda gerçekten çok formda görünüyor ki bu çok güzel. Onun asla vazgeçmeyen, savaşçı hallerini ve güçlü oyununu çok özlemiştim. Rafa hala tam eskisi gibi olmasa da yavaş yavaş oraya doğru gidiyor gibi. Oynadığı son dört turnuvanın 3’ünde final birinde ise yarı final oynaması da bunun en büyük göstergesi zaten.



İkilinin 34. karşılaşmasının kazananı olan Roger Federer ise Basel’de üst üste 10. kez finale yükselip bir rekor kırmıştı. Evindeki turnuvada 10. Finalinde 7. Şampiyonluğunu kazanan Federer, bu şampiyonlukla beraber bu sezonki 6. kariyerindeki 88. zaferini kazandı. Ayrıca Nadal’ı en son 2012 yılında Indian Wells’te yenebilen Federer, bu galibiyetle Nadal karşısında 11. maçını kazanmış oldu. Sonuç olarak benim 2015’in en iyilerinden biri olarak gördüğüm Federer, tarihini bir galibiyet alarak iyi bir turnuvayı daha arkasında bıraktı. (Not: Umarım ileride daha çok Fedal maçı izleyebiliriz!)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder