14 Eylül 2015 Pazartesi

Spor: 2015 Amerika Açık 14. Günün Ardından



Turnuvanın 14. ve son günü erkekler finali günüydü. Tenisin zirvesindeki iki ismin karşı karşıya geleceği dev bir final vardı. Ancak yağmur nedeniyle bu dev final tam 3 saat geç başlayabildi. Sezonun son Grand Slam’inde finalde iki yaşayan efsane, dünya 1 numarası Novak Djokovic ile dünya 2 numarası Roger Federer karşı karşıyaydı. Djokovic-Federer rekabeti kuşkusuz ki tenis tarihinin en özel rekabetlerinden biri. Bu final maçı ise bu müthiş ikilinin 42. karşılaşmasıydı ve bu maçta da ikilinin diğer maçlarında olduğu gibi tenise dair her şey vardı. Uzun ve heyecanlı ralliler, inanılmaz vuruşlar ve sonuna kadar devam eden bir çekişme vardı. İki büyük şampiyon, iki büyük savaşçı sayesinde yılın son Grand Slam’i müthiş bir maç ile tamamlanmış oldu.



New York’taki bu dev mücadele Roger Federer’in servisleri ile başladı ve daha ilk oyunda Djokovic, rakibine baskı kurmayı başardı. Bu oyunda Djokovic tam 3 servis kırma puanı yakalasa da Federer bu puanları çevirdi ve çok zorlu geçen ilk oyunu 8 dakikada kazanmayı başardı. Djokovic, kendi oyununu aldıktan sonra Federer’in servis oyununda bir kez daha servis kırma puanı yakaladı. Djokovic bu sefer tam 24 vuruşluk bir puanı kazanarak servis kırmayı başardı ve 2-1 öne geçti. Ancak bir sonraki servis oyununda da Djokovic sıkıntı yaşadı. Bu oyunda kayıp sert bir şekilde yere düşen Djokovic, servisine tutunamadı ve böylece durum 2-2’ye geldi.



Servis kıran Federer ise sonraki oyununu sıfıra karşı kazanmayı başardı ve 3-2 öne geçti. Djokovic de kendi oyununu rahat bir şekilde kazandı. Bunun üstüne bir de servis kıran Djokovic, sonraki oyununu da kazanarak sette 5-3 öne geçti. Djokovic bir sonraki oyunda yine servis kırma puanı elde ederek set puanı yakalamış olsa da Federer set puanını çevirmeyi başardı ve sette durumu 5-4 yaptı. Ancak Djokovic kendi oyununu alarak seti 6-4 kazandı ve setlerde 1-0 öne geçmeyi başardı. İlk sette iki taraf da en iyi tenisini oynamadı. Federer çok fazla basit hata yaptı ve ondan daha az hata yapan Djokovic seti kazanmayı başardı. Bu arada bu set Federer’in 2015 Wimbledon finalinden beri kaybettiği ilk set oldu.


İkinci set de Federer’in servisleriyle başladı ve bu oyun da ilk setin ilk oyunu gibi zor geçti ama Ekselansları bir kez daha kazanmayı bildi. Bu zorlu oyunun ardından Federer, Djokovic’in servisine yüklendi ve tam 5 tane servis kırma puanı yakaladı. Ancak bu sefer de Djokovic servisine tutundu ve durumu 1-1’e getirdi. Federer bir sonraki oyununu çok hızlı bir şekilde sıfıra karşı kazandı ve 2-1 öne geçti. Ardından iki raket de üst üste rahat oyunlar kazandılar ve sette durum 4-4 oldu. Ardından Federer biraz zorlandı ancak hata yapmadı. Sonrasında ise Djokovic’i baskı altına aldı. Djokovic, 14 dakika süren ve 7 kez berabere’ye gelen servis oyununu 2 set puanı çevirerek kazanmayı başardı ve durumu 5-5’e getirdi. Sonra da Federer’in servisine biraz baskı uyguladı ancak sonuç alamadı ve Federer sette 6-5 öne geçti. Sonraki oyunda servis kırmayı başaran Federer, seti 7-5 aldı ve setlerde durumu 1-1’e getirdi. Federer’in ikinci setteki oyunu kesinlikle ilk settekinden daha iyiydi.


Finalin üçüncü seti de Federer’in servisleriyle başladı ve Ekselansları bu sefer set başındaki oyununu zorlanmadan kazandı. Djokovic de setteki ilk servis oyununu aldı ve sette durumu dengeledi. Bir sonraki oyunda ise servis atan Federer, rahat bir oyun alacakken servis kırdırdı. Ancak Federer bu servis kırmanın ardından hemen Djokovic’in servisini kırdı ve dünya 1 numarasının avantajını elinden aldı. Sonra rahat bir servis oyunu da geçiren Federer, sette 3-2 öne geçti. Sonra iki raket de servis oyunlarını çok zorlanmadan kazandılar ve sette durum 4-3 oldu.


Servis sırası Djokovic’teydi ve bu oyun da yine çok çekişmeli geçti. Hatta Federer bu kritik noktada 2 servis kırma puanı yakaladı. Ancak Djokovic bu iki puanı da çevirdi ve bu zorlu oyunu alarak sette durumu 4-4 yaptı. Şimdi ise servis sırası Federer’deydi ve Federer yine rahat bir oyun kazanacak gibiydi. Ancak öyle olmadı ve Djokovic bu çok önemli oyunda servis kırmayı başardı. Sette durumu 5-4’e getiren Djokovic, setlerde bir kez daha öne geçmek için servis atmaya geliyordu ama bu sefer de Federer servis kırma puanları yakaladı. Djokovic, bu servis puanlarını çevirerek oyunu aldı ve seti 6-4 kazandı. Setin genelinde iyi oynayan Federer’di aslında ancak Djokovic kritik noktalarda daha iyi olan taraftı. Setin sonucunu belirleyen en önemli şey Federer’in kritik noktalarda yakaladığı servis kırma puanlarını kullanamamasıydı.

Dördüncü set de yine Federer’in servisleriyle başladı. İlk oyunda Djokovic’ten bir baskı vardı yine ve dünya 1 numarası yine servis kırma puanı yakaladı. Federer bu puanı çevirse de Djokovic bir servis kırma puanı daha yakaladı ve bunu değerlendirmeyi başardı. Böylece Djokovic sete servis kırarak başlamış oldu. Kendi oyununu da kazanan Djokovic, sette 2-0 öne geçti. Sonrasında iki raket de yine rahat oyunlar kazandılar ve sette durum 3-2’ye geldi. Sonra servis Djokovic’teydi ve Federer yine servis kırma puanı elde etmişti. Ancak Djokovic, yine hata yapmadı ve servisini kazanarak sette durumu 4-2 yaptı. Djokovic sonraki oyunda servis kırmayı da başardı ve sette 5-2 öne geçerek çok önemli bir avantaj yakaladı.


Djokovic’ten servisler artık şampiyonluk için geliyordu ama Federer pes etmedi ve maçın daha bitmediğini servis kırarak gösterdi. Sonrasında Federer, kendi servis oyununu da güçlü bir şekilde aldı ve sette durumu 5-4 ‘e getirerek Djokovic’i bir kez daha şampiyonluk için servis atmaya zorladı. Ancak Djokovic’in bu servis oyunu da hiç kolay geçmeyecekti. Federer bu oyunda 2 tane servis kırma puanı elde etti ama Djokovic, Federer’in bu iki çok önemli puanı kullanmasına izin vermedi. Federer sonra bir servis kırma puanı daha elde etti ama Djokovic bunu da çevirmeyi başardı. Federer’in başka servis kırma puanı elde etmesine izin vermeyen Djokovic, bu oyunu alarak seti 6-4 kazandı ve zorlu geçen dört setin ardından 2015 Amerika Açık şampiyonu olmayı başardı.


Bu maç belki en iyi Djokovic-Federer maçı değildi çünkü her iki oyuncu da en iyi tenislerini oynayamadılar finalde. Maçı kritik noktaları iyi oynamayı başaran Novak Djokovic kazandı. Federer kritik noktalarda çok iyi bir iş çıkaramadı bugün. Özellikle servis kırma puanlarını kullanmada çok kötüydü ya da Djokovic bu puanları çevirmede çok iyiydi de diyebiliriz. Ama Federer bulduğu 23 servis kırma puanının sadece 4’ünü değerlendirebildi ve bu %17 gibi çok düşük bir yüzde demek. Ama şunu da söylemem lazım, Federer şu an turda Djokovic’i en çok zorlayabilen oyuncu. Bunun tam tersi de geçerli tabi, Djokovic de Federer2i en çok zorlayan oyuncu şu an. Adını şimdiden tarihe yazdırmış olan bu iki müthiş tenisçi şu anda turdaki en formda, en iyi iki isim.


Final maçında bu iki yıldızın dışında çok önemli başka biri de maça dahildi aslında. Söz ettiğim Amerika Açık tarihinde erkekler finalindeki ilk kadın sandalye hakemi: Eva Asderaki-Moore. Bu tarihi bir olay olduğu için çok önemli. Ancak ben asıl Asderaki-Moore’un maç yönetiminden dolayı bunu yazmak istedim. Asderaki-Moore bu müthiş finalde çizgi hakemleri tarafından kaçırılan veya yanlış değerlendirilen tüm toplarda kararı düzeltip kendi karar verdi. Maç boyunca Asderaki-Moore’un istisnasız tüm kararları doğruydu ve maçı müthiş bir şekilde yönetmiş oldu. Hatta kusursuzdu da diyebiliriz. Böylece Asderaki-Moore da maçın üçüncü yıldızı oldu bence. Asderaki-Moore gerçekten dünyadaki en iyi hakemlerden biri.


Şimdi de sıra iki muhteşem sporcuda. Yine önce finalistle başlamak istiyorum. Finalistimiz tüm zamanların en iyisi Roger Federer’di. 34 yaşına yeni girmiş olan Ekselansları’nı kariyerinin 18. yılında hala bu kadar üst seviyede oynarken görmek gerçekten çok güzel. Wimbledon sonrası bu finale gelene kadar olan maçlarında gerçekten inanılmaz bir tenis oynayan Roger Federer, Amerika Açık’ta da finale kadar müthişti ancak finalde o inanılmaz oyununu çok göremedik. Ama Ekselansları bu açığı savaşçı, mücadeleci ruhuyla kapattı diyebilirim. Özellikle son setteki geri dönüşü her ne kadar tamamlanamamış olsa da müthişti. Federer belki burada yine 18. Grand Slam şampiyonluğuna ulaşamadı ama yine de son iki yıldır yaptıkları gerçekten olağanüstü. 2 Wimbledon finali, 1 de Amerika Açık finali oynamayı başardı. Bunun yanında hala kendini geliştirmeye devam ediyor. Yeni bir vuruşu bile var: SABR (Sneaky Attack By Roger) Tüm bunlar gerçekten müthiş ama şöyle bir gerçek de var ki: Federer tenis oynadığında tenis sanata dönüşüyor. Tenis oynamanın bu kadar çok yakıştığı bir isim bir daha çok zor gelir herhalde. İşte bu müthiş özellikleri sayesinde o tüm zamanların en iyi tenisçisi. Hatta tüm zamanların en iyi sporcularından biri de diyebiliriz.


Sıra geldi son yılların yenilmez adamına: 2015 Amerika Açık şampiyonu Novak Djokovic’e. Djokovic 2011’de kariyerinin en iyi senesini geçirdiğinden beri yenilmez adam görüntüsü veriyor ve bu görüntüyü burada da gördük yine. Bu sene 2011 ile beraber en iyi senesi kesinlikle Nole’nin. Tüm Grand Slam’lerde final görmeyi başaran Nole sadece Roland Garros’ta şampiyon olamadı. Orada da şampiyon olabilseydi belki Serena Williams yerine o Takvim Grand Slam’i yapacaktı. Bugün Djokovic de tıpkı Federer gibi en iyi seviyesinde değildi belki ama onu ayakta tutan inanılmaz derecede yüksek olan mental seviyesi oldu. Yenilmez adam Djokovic’in bu şampiyonluğu New York’taki 2. şampiyonluğu oldu ve toplam Grand Slam şampiyonluk sayısı da 10’a ulaştı. Daha şimdiden adını tarihe yazdırıyor o da.



İki büyük şampiyonun bu müthiş mücadelesinin ardından 2015 Amerika Açık’ı da tamamlamış olduk. Artık bir süre Grand Slam’lere ara veriyoruz ama Ocak’ta Avustralya Açık’ta yine büyük bir heyecan bizi bekliyor olacak.

1 yorum: