13 Eylül 2015 Pazar

Spor: 2015 Amerika Açık 13. Günün Ardından



Turnuvanın 13. gününde kadınlarda final maçı vardı ve müthiş bir final oldu. İki İtalyan’ı, iki çok yakın arkadaşı yani 33 yaşındaki Flavia Pennetta ile 32 yaşındaki Roberta Vinci’yi karşı karşıya getiren bu tarihi final gerçekten görülmeye değerdi. Güzel bir tenis, zaman zaman çekişme ve heyecanlı puanlar vardı bu final maçında. İtalyan derbisi de diyebileceğimiz bu maçın kazananı ilk İtalyan Amerika Açık şampiyonu olarak tarihe geçecekti. Ancak son yılların en beklenmedik Grand Slam finaliyle ilgili en güzel şey maç sonrası olanlardı.


Turnuva boyunca müthiş oynamış olan Flavia Pennetta ile finale gelirken tam 4 tane 3 setlik maç kazanmayı başarmış olan Roberta Vinci’yi bu sürpriz final yarı finalde Serena Williams’ı turnuva dışına iterek tarihi bir olaya imza atmış olan Roberta Vinci’nin servisleriyle başladı. Daha önce teklerde hiç Grand Slam finali oynamamış olan iki oyuncuyu karşı karşıya getiren bu maçın ilk seti çekişmeli ve gergin geçti. Maçın başında daha gergin görünen Pennetta’ydı. İlk dört oyunda servis kırma puanı olmayınca durum 2-2 olmuştu. Ancak maçın başındaki gerginliğini üzerinden atmayı başaran Pennetta tam bu noktada servis kırmayı başardı ve kendi oyununu da alarak 4-2 öne geçti.



Sonrasında ise çok iyi oynamaya başlayan Vinci’ydi ve o da servis kırmayı başardı ve durumu 4-4’e getirdi. Böylece set bir kez daha dengeye gelmiş oldu. Vinci sonra kendi oyununu da alarak 5-4 öne geçmeyi başardı. Sonra Pennetta da kendi oyununu kazandı ve durum 5-5’e geldi. Vinci’nin bir sonraki servis oyununda biraz zorlansa da oyunu kazandı ve durumu 6-5 yaptı. Pennetta’da kendi oyununu kazanmayı başardı ve böylece final mücadelesinde ilk set tie-break’e gitmiş oldu.



Tie-break’e iyi başlayan Pennetta oldu ve mini-break’i elde ederek tie-break’te 4-2 öne geçti. Vinci sonra mini-break’i geri alıp durumu 4-3 yapsa da Pennetta bir kere daha mini-break’le avantaj elde etti ve 5-3 öne geçti. Sonra durum 6-4 geldi ve Pennetta iki set puanı elde etmiş oldu. Set puanlarından ilkini kullanmayı başaran Pennetta, çok gergin geçen ilk seti tie-break’le kazanarak öne geçmeyi başardı.



İkinci sete ise Pennetta’nın servisleriyle başladık. Servis oyununu pek zorlanmadan kazanan Pennetta, sonrasında servis kırdı ve 2-0 öne geçti. Bir sonraki oyunda ise Vinci servis kırma puanı yakaladı ama değerlendiremedi ve durum 3-0 oldu. Vinci’nin bir sonraki servis oyununda da servis kırma puanı elde eden Pennetta, yine servis kırmayı başardı ve 4-0 öne geçerek şampiyonluk yolunda önemli bir avantaj elde etti.


Bir sonraki oyunda ise Vinci servis kırma puanı elde etti ancak Pennettaa bu servis puanını kurtardı. Sonra Vinci bir kez daha servis kırma puanı elde etti ve bu sefer bunu değerlendirebildi. Böylece durum 4-1 oldu. Vinci kendi servis oyununu da kazanarak durumu 4-2’ye getirdi. Sonra Pennetta’da kendi oyununu kazanarak durumu 5-2’ye getirdi ve Vinci’yi maçta kalabilmek için servis atmaya zorladı. Ancak Pennetta bu oyunda tam 3 maç puanı, şampiyonluk puanı elde etmeyi başardı. Bu puanların daha ilkini kullanan Pennetta, Amerika Açık şampiyonu olmayı başardı.


Maçın bitmesinin ardından ise iki oyuncu da her zaman olduğu gibi file önüne geldiler ancak genelde olanın aksine el sıkışmak yerine sarıldılar. Bunun yanında Vinci’nin çok yakın arkadaşı olan Pennetta için ne kadar içten sevindiğini görmek de gerçekten çok güzeldi. Bu iki müthiş tenisçi uzun zamandır Fed Cup’ta takım arkadaşı olmakla beraber, daha önce de çiftlerde beraber oynamışlardı.


Kupa seremonisini beklerken de yine böyle müthiş görüntüler vardı. Turnuvanın sürpriz finalistleri sanki az önce çiftlerde Grand Slam kazanmış gibilerdi. Seremoniyi beklerken yan yana oturup konuşurlarken ikisi de gerçekten çok mutlu görünüyorlardı. Gerçekten gördüğüm en güzel maç sonu görüntülerinden biriydi bu. Hem Roberta Vinci hem de Flavia Pennetta çok sempatik, çok tatlı tenisçiler. İyi ki böyle müthiş insanlar var turda. Bu spor işte tam da böyle insanlar sayesinde bu kadar güzel.


Tabii ki bu müthiş ikili kupa seremonisinde de izleyenlerin kalbini çaldılar. Açıkçası bu seremoni benim izlediğim en güzel seremonilerden biri oldu. Roberta Vinci, Serena maçından sonraki röportajında olduğu gibi burada da sempatik ve eğlenceli tavırlarını sergiledi.  Daha önce de dediğim gibi Vinci, Li Na’nın emekliye ayrılmasından beri gördüğüm en güzel röportajları yaptı. Sizin de bu güzel konuşmayı izlemenizi tavsiye ederim. (Videoyu her zamanki gibi en alta ekledim.)


İkilinin maç sonundaki müthiş tavırlarından bu kadar söz etmişken turnuvada başardıklarından söz etmemek olmaz tabii. Finalist Roberta Vinci ile başlayayım. Vinci turnuva boyunca yarı finale kadar hiçbir seri başı tenisçiyle karşılaşmamış olduğu için biraz şanslı sayılabilir aslında. Onun tarafında bulunan Maria Sharapova daha turnuva başlamadan sakatlığı nedeniyle turnuvadan çekilmek zorunda kalmıştı. Vinci’nin tarafında bulunan bir başka isim, Carla Suarez Navarro turnuvaya çok erken veda etmişti. Aslında dördüncü turda bir seri başıyla, Eugenie Bouchard ile eşleşmişti. Ancak Bouchard talihsiz bir kaza sonucu turnuvadan çekilmek zorunda kalınca Vinci de çeyrek finale maç oynamadan yükselmişti. Ancak yarı finalde Vinci’nin karşısında dünyanın en iyi oyuncusu Serena Williams vardı ve Vinci bu maçta kariyerinin en iyi tenisini oynayarak Serena’nın tarih yazmasını engellemiş ve tarihe geçmişti. Turnuvada oynadığı 4 maçı 3 sette kazanmayı başaran Vinci, 32 yaşında kariyerinin zirvesine çıkıp Amerika Açık’ta finale yükselmeyi başardı.


Şimdi ise sıra 2015 Amerika Açık şampiyonu Flavia Pennetta’da. Flavia Pennetta tam anlamıyla mükemmel bir turnuva geçirdi ve çok hak ettiği bir şampiyonluk elde etti. Pennetta turnuvada oynadığı müthiş oyunla sırasıyla Wozniacki’yi müthiş bir maçın ardından elemeyi başaran Petra Cetkovska, eski şampiyonlardan Sam Stosur, 2 kez Wimbledon şampiyonu Petra Kvitova ve dünya 2 numarası Simona Halep gibi çok zorlu rakipleri geçmeyi başardı. 33 yaşındaki Pennetta, bu müthiş zaferin ardından sadece Amerika Açık’ın ilk İtalyan şampiyonu olmakla kalmadı, bir de açık dönemde gördüğü ilk Grand Slam finalinde şampiyon olmayı başaran en yaşlı tenisçi oldu.



Bu tarihi finalin ardından kupa seremonisinde hiç beklenmedik bir olay da yaşandı. İki hafta boyunca mükemmel oynayarak kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazanmayı başaran Pennetta, maç sonunda hiç kimsenin beklemediği bir açıklama yaptı ve KARİYERİNİ NOKTALAYACAĞINI açıkladı. Pennetta bu kararını kupa seremonisinde şu şekilde açıkladı: “Turnuva başlamadan önce, bir ay kadar önce çok önemli bir karar aldım. Tenise bu şekilde veda etmek istiyorum.” Pennetta herkesi şok eden bu açıklamasının ardından ise “Çok mutluyum. Her oyuncu evine böyle önemli bir kupa ile dönmek ister. Bu benim Amerika Açık’taki son maçımdı.” dedi. Pennetta’nın kariyerini böyle güzel bir noktada sonlandırma kararı alması, tenisi zirvede bırakacak olması gerçekten bu maçı daha da özel kıldı. Ama Pennetta'yı çok özleyeceğimiz kesin.



Son olarak şunları söylemek istiyorum. Her iki tenisçi de müthiş iki hafta geçirdiler. İkisi de bu sene New York’ta tarih yazdılar. Yarı finalde biri dünya 1 numarasını elemeyi başarırken diğeri de dünya 2 numarasını eledi. Çiftlerde çok başarılı olmuş bu iki tenisçiyi teklerde de böyle iyi yerlerde görmek gerçekten çok güzeldi. Bu tarihi final maçı sayesinde turnuvanın çok güzel bir şekilde bitmesini sağladılar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder