12 Eylül 2015 Cumartesi

Spor: 2015 Amerika Açık 12. Günün Ardından



Turnuvanın 12. gününde şu ana kadarki en büyük sürpriz yaşandı. Bu sürprize turnuva tarihinin hatta tenis tarihinin en büyük sürprizlerinden biri bile diyebiliriz. Turnuvaya 2015’in ilk üç Grand Slam’ini (Avustralya Açık, Roland Garros, Wimbledon) kazanarak gelen ve Amerika Açık’ı da kazanıp “Takvim Grand Slam’i” (True Grand Slam) yapmak isteyen Serena Williams, yarı finalde turnuvaya (hiç beklenmedik bir şekilde) veda etti. Herkes Serena’nın şampiyon olup “Takvim Grand Slam’i” yapmasını beklerken yarı finalde karşısına kariyerinin en iyi tenisini oynayan, inanılmaz bir Roberta Vinci vardı.



İlk sette Serena çok iyiydi ve tek taraflı geçen seti 6-2 kazanmıştı. Ancak 2. setin ortasından itibaren her şey değişti. Vinci, müthiş dropshot’ları ve kendisinden çokça gördüğümüz slice’ları sayesinde ikinci sette performansını oldukça arttırdı ve seti 6-4 alarak maçı final setine götürdü. Final setine ise iyi başlayan Serena oldu ve servis kırarak 2-0 öne geçti. Ancak 1 set geriden gelmeyi başaran Vinci, final setinde de geriden gelerek durumu 3-3 yaptı. Sonraki oyun ise maçın en kritik, en önemli oyunu oldu. Serena’nın servis attığı bu oyunda servis kırmayı başaran Vinci, turnuvanın en inanılmaz puanlarından birini de almayı başardı. (Bu müthiş puanı en alta eklediğim videodan izleyebilirsiniz.)


Servis kırarak 4-3 öne geçen Vinci kendi servis oyununda zorlandı çünkü bu sefer de Serena servis kırma puanları bulmuştu. Ancak Vinci’nin aksine Serena bu puanları kullanamadı ve durum 5-3’e geldi. Artık Vinci’nin maçı kazanmak için sadece bir oyun kazanması gerekiyordu. Serena ise maçta kalabilmek için servis atacaktı. Dünya 1 numarası, bu oyunu çok rahat bir şekilde geçse de bir sonraki oyunda Vinci, maç için servis atmaya gelecekti. Bu oyunda da Vinci çok iyiydi ve oyunu sıfıra karşı alarak seti 6-4 kazandı. Ve böylece 32 yaşındaki İtalyan tenisçi, kariyerinde ilk defa bir Grand Slam’de finale yükseldi.


İlk defa bir Grand Slam yarı finali oynayan Roberta Vinci, dünya 1 numarası Serena Williams’ı geriden gelip sonuna kadar savaşarak elemeyi başardı ve finale yükseldi. Böylece Vinci, tarih yazma yolundaki bir oyuncuyu yenerek tarih yazmış oldu. Daha önce çiftlerde tüm Grand Slam’ler dahil olmak üzere 5 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Vinci, bu inanılmaz maç sonrası çok da güzel bir röportaj verdi ve ne kadar sempatik bir oyuncu olduğunu da gösterdi. Vinci’nin maç sonu röportajı Li Na’dan beri gördüğüm en güzel röportajlardan biriydi.


Serena Williams için ise söyleyebileceğim çok şey var ama asla yeteri kadar şeyi de söyleyemem muhtemelen. Ancak şunu söyleyebilirim. İstanbul’da 3 yıl üst üste düzenlenmiş olan Sezon Sonu Şampiyonası’nda Serena’nın tüm maçlarını canlı olarak izleme şansı bulmuştum hem de iki sene üst üste. O zamandan beri Serena benim en sevdiğim sporculardan biri. Serena gibi büyük bir şampiyonu canlı izlemek ve şampiyonluğunu görmek (2 kez) benim için çok özel bir deneyimdi. Onu izleyince anlamıştım neden tarihin en iyilerinden biri olduğunu. O zamandan beri çok şey değişti tabi, Serena şampiyonluklarına şampiyonluk kattı. 2014 Amerika Açık, 2015 Avustralya Açık, 2015 Roland Garros ve 2015 Wimbledon’u kazanarak kariyerinde ikinci kez Serena Slam yaptı. Bunları gibi daha bir sürü müthiş başarısı olan Serena, belki burada şampiyon olamadı ve “Takvim Grand Slam’i” yapamadı ancak onu kesinlikle daha iyi bir şekilde göreceğiz. Çünkü o tüm zamanların en iyisi, çok büyük bir şampiyon. 


Kadınlarda diğer yarı finalde de bir sürpriz vardı. Dünya 2 numarası Simona Halep kariyerinde ilk defa yükseldiği Amerika Açık yarı finalinde bir başka İtalyan Flavia Pennetta ile karşılaştı. Pennetta da tıpkı Vinci gibi kariyerinin en iyi tenislerinden birini oynadı yarı finalde. İlk sette Pennetta tam anlamıyla müthişti ve seti 6-1 kazandı. İkinci sette ise Halep biraz olsun toparlanmış görünüyordu ve servis kırma avantajı ile 3-1 öne geçmişti. Ancak bu noktadan sonra ilk setteki müthiş Pennetta geri döndü ve maça ağırlığını koydu. İkinci seti de 6-3 ile kazanan 33 yaşındaki Pennetta, sadece 59 dakikanın ardından kariyerinde ilk kez bir Grand Slam’de finale yükseldi. Pennetta maç boyunca kortta inanılmaz hareket etti ve oyununun tüm noktaları çok iyiydi.


İki sürprizin ardından çok ilginç bir final eşleşmesi ortaya çıktı: 2015 Amerika Açık’ta İtalyan tenisi zirvede! 33 yaşındaki İtalyan Flavia Pennetta, finalde 32 yaşındaki vatandaşı Roberta Vinci ile karşılaşacak İki tenisçi de kariyerlerinde ilk defa bir Grand Slam’de final oynayacaklar. Ancak ikisinin de çiftlerde Grand Slam şampiyonluğu var. Daha önce hiç Grand Slam finali oynamamış iki ismin karşılaşacağı bu finalin iki özel yanı da var. İlk defa iki İtalyan bir Grand Slam finalinde karşı karşıya gelecekler ve açık dönemde ilk defa iki finalist de 30 yaş üzeri. Beklediğimiz gibi olmadı belki ama yine de Amerika Açık’ta 2015 kadınlar finali tarihe geçen bir final olacak. Bakalım hangi İtalyan şampiyon olmayı başaracak.  


Dünya 1 numarası Novak Djokovic ise yarı finalde son şampiyon Marin Cilic ile karşılaştı. Djokovic, maçta mükemmele yakın bir performans gösterdi ve son şampiyon Cilic’e hiç şans tanımadı. Maçı 6-0 6-1 6-2’lik setlerle 1 saat 25 dakikada tamamlayan dünya 1 numarası, 2011’de şampiyon olduğu Amerika Açık’ta bir kez daha finale çıktı. Bakalım, turnuvadaki en iyi performansını bu maçta yani yarı finalde gösteren Djokovic finalde nasıl bir performans gösterecek.


5 kez Amerika Açık şampiyonu Roger Federer ise yarı finalde vatandaşı Stan Wawrinka ile karşılaştı. Turnuvadaki müthiş performansını Wawrinka karşısında da devam ettiren Federer, bu sene Roland Garros yarı finalinde 3 sette mağlup olduğu rakibine bu sefer servis kırma şansı bile tanımadı. Maçı 6-4 6-3 ve 6-1’lik setlerle kazanan dünya 2 numarası Federer, en son 2009’da final gördüğü Amerika Açık’ta bir kez daha finale yükseldi. Federer, Cincinnati’deki turnuvadan beri üst üste tam 28 set kazandı. Bu da demek oluyor ki, Ekselansları 34 yaşına girdiğinden beri hiç set kaybetmedi.



Kadınlar yarı finallerinin aksine erkekler yarı finallerinde sürpriz yaşanmadı, favorileri rahat bir şekilde kazanarak finale yükseldiler. Böylece dünya 1 numarası Novak Djokovic ile dünya 2 numarası Roger Federer bu sene 6. kez finalde karşı karşıya gelecekler. Bu sene oynadıkları maçların 2’sini kazanan Federer, son maçlarını yani Cincinnati finalini de kazanmıştı. Bu sene Wimbledon’dan sonra bir kere daha bu iki müthiş oyuncuyu bir Grand Slam finalinde izleme şansı bulacağız. Yine müthiş bir maç bizi bekliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder