1 Eylül 2015 Salı

Spor: 2015 Amerika Açık 1. Günün Ardından


Amerika Açık’ta sürprizlerle dolu bir ilk gün sona erdi. Heyecanlı ve çekişmeli maçlar olduğu gibi beklenmeyen sonuçlar da vardı. Günün en büyük sürprizi ise gizli favorilerden biri olan geçen senenin finalisti Kei Nishikori’nin elenmesi oldu. Nishikori’nin ilk tur eşleşmesi çok kolay olmasa da elenmesi tahmin edilmiyordu. Fransız Benoit Paire ile karşılaşan Japon yıldız Nishikori çekişmeli geçen 5 setlik maçta turnuvaya veda eden isim oldu. Nishikori’yi 6-4 3-6 4-6 7-6(6) 6-4 ile geçen dünya 41 numarası Paire ise kariyerinin en önemli galibiyetlerinden birini elde etmiş oldu.


Turnuvanın son şampiyonu Marin Cilic ise rahat bir galibiyet elde etti. Guido Pella’yı 6-3 7-6(3) 7-6(3)’lük 3 sette geçen Cilic, geçen sene burada şampiyon olarak kariyerinin en önemli başarısına imza atmıştı. Böylece son yıllarda “Büyük Dörtlü” (Federer, Nadal, Djokovic, Murray ) dışında şampiyon olmayı başaran az isimden biri olmuştu. Bunu son 10 yılda sadece Juan Martin Del Potro (2009 Amerika Açık) ve Stan Wawrinka (2014 Avusturalya Açık ve 2015 Roland Garros) başarabilmişti.


Dünya 1 numarası Novak Djokovic‘in rakibi ise daha önce hiç karşılaşmadığı bir tenisçi olan Joao Souza’ydı. Maçta bu yılki yenilmez görünen, muhteşem Djokovic vardı. Souza’yı 6-1’lik 3 sette geçen Djokovic bu sezonki müthiş performansını (son iki hafta hariç) burada da gösterecek sanırım.


Günün merakla beklenen karşılaşmasında ise Borna Coric’i 6-3 6-2 4-6 6-4’lük dört sette geçen Rafael Nadal ikinci tura adını yazdıran isim oldu. Oldukça çekişmeli geçen maçta Rafa özellikle ilk iki sette yetenekli genç rakibi karşısında çok iyi bir performans sergiledi. Bu zorlu maçı uzun zamandır sert kortta gördüğümüz en iyi performansını ortaya koyarak kazanan Nadal, turnuvaya güçlü bir başlangıç yapmış oldu. Nadal’ın ikinci turdaki rakibi ise Diego Schwartzman oldu.


Geçirdiği ciddi bir kalp rahatsızlığı nedeni ile uzun süre kortlardan uzak kalan ve Amerika Açık ile kortlara veda etmeye hazırlanan 34 yaşındaki Mardy Fish ise son turnuvasında ilk tur maçını kazandı. ABD’li Fish etkili servis performansı ile İtalyan rakibi Marco Cecchinato’yu 6-7, 6-3, 6-1, 6-3’lük setler ile geçerek adını ikinci tura yazdırmayı başardı. Fish’in ikinci turdaki rakibi ise İspanyol raket Feliciano Lopez oldu.


Bu sezon turnuvaya ana tablodan katılan milli tenisçi Marsel İlhan’ın ilk turdaki rakibi ise eski dünya 8 numarası Radek Stepanek’ti. Maça çok iyi başlayan Marsel, ilk seti rakibine oyun vermeden 6-0 ile kazandı. İkinci sette ise Stepanek daha iyiydi ve seti 6-2 kazanarak setlere denge getirdi. Daha dengeli geçen üçüncü sette ise kritik noktada iyi oynayan Marsel oldu ve seti 6-4 ile kazanarak öne geçti. Marsel dördüncü sette 3-2 önde iken Stepanek’in çekilmesiyle ikinci tura yükseldi. Marsel’in ikinci turdaki rakibi ise Nishikori’yi eleyen Benoit Paire oldu.


Tarihi bir hedefi olan Serena Williams ise ilk turda Vitalia Diatchenko ile karşılaştı. Kazanmaya odaklanmış gibi görünen Serena, rakibine büyük üstünlük kurarak ilk seti 6-0 ile aldı. İkinci sette de 2-0 öne geçmişti ki bu sezon bir ameliyat da geçirmiş olan rakibi maçtan çekildi ve böylece Serena adını rahat bir şekilde bir üst tura yazdırdı.


İlk günün önemli bir sürprizi de 7 numaralı seribaşı Ana Ivanovic’in elenmesi oldu. İyi bir sezon geçiren Ivanovic’in rakibi sakatlıktan dönen Dominika Cibulkova’ydı. Eski bir ilk 10 oyuncusu ve Avusturalya Açık finalisti olan Cibulkova, bu sene sakatlığı nedeniyle ameliyat olmak zorunda kalmış ve uzun süre kortlardan uzak kalmıştı ancak Amerika Açık ilk turunda sezonun iyi isimlerinden Ivanovic’i 6-3 3-6 6-3’lük setlerle geçerek geri dönüşünün sinyallerini verdi.


Tek kadınlarda bir büyük sürpriz de sezonun formda isimlerinden biri olan 8 numaralı seribaşı Karolina Pliskova’nın elenmesi oldu. İlk turda ABD’li Anna Tatishvili ile karşılaşan Pliskova, kendinden beklenmeyen bir performans gösterdi ve 6-2 6-1’lik setler ile maçı kazanan Tatishvili oldu.


Sezonun formda bir başka ismi, 10 numaralı seribaşı Carla Suarez Navarro da ilk günün sürprizlerindendi. İlk turda Denisa Allertova ile karşılaşan Navarro, 6-1 7-6(5)’lik setlerle turnuvaya daha ilk turdan veda etti.



Eski dünya 1 numarası Jelena Jankovic de ilk gün turnuvaya veda eden isimlerden biriydi. Jankovic ilk turda turnuvaya özel davetiyeyle katılan genç oyuncu Oceane Dodin ile karşılaşmıştı. Maçı 2-6 7-5 6-3’lük üç sette kazanan ve ikinci tura yükselen Dodin olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder