31 Ağustos 2015 Pazartesi

Spor: 2015 Amerika Açık'tan Önce


Bugün sezonun son Grand Slam’i Amerika Açık başlıyor. Bu sene tarihi anlara sahne olması muhtemel olan bu çok özel turnuvanın favorilerinden, muhtemel eşleşmelerinden, sürpriz yapabilecek isimlerden ve kuralardan bahsedeceğim bu yazımda. Turnuva boyunca da her gün önemli maçları ve gelişmeleri paylaşmaya çalışacağım. Son yıllarda efsane maçlara ve müthiş rekabetlere sahne olmuş Amerika Açık’ın bu seneki en önemli hikayesi dünya 1 numarası ve tüm zamanların en iyi tenisçisi (hatta tüm zamanların en iyi atleti) diyebileceğimiz Serena Williams’ın 2015’te Avusturalya Açık, Roland Garros ve Wimbledon’dan sonra bu turnuvayı da kazanarak “True Grand Slam” yapıp yapamayacağı olacak şüphesiz. Turnuvanın bu seneki favorilerinden bahsederek başlamak istiyorum.


Erkeklerde benim bu sene şampiyonluk için en fazla şansa sahip olarak gördüğüm isim Roger Federer. Federer, en son 2012’de Wimbledon’ı kazansa da geçen sene ve bu sene yine Wimbledon’da final görerek Grand Slam hasretini gidermeye de çok yaklaşmıştı. Son zamanlarda mükemmele yakın bir performansa sahip olan Ekselansları New York’a müthiş bir formda geldi. Ekselansları en son Amerika Açık’a hazırlık için oynadığı Cincinnati Masters’ı senenin en iyi oyuncularından ikisini sırasıyla Andy Murray ve Novak Djokovic’i yenerek kazanmıştı. Turnuvada neredeyse hatasız oynayan Federer, iki rakibine karşı da kusursuz bir oyun ortaya koydu, ayrıca turnuva boyunca bir kez bile servis kırdırmadı. Bu sene Wimbledon’da da mükemmel maçlar çıkartmış olan Federer, bu müthiş formuyla turnuvanın en büyük favorisi konumunda bence.


Dünya 1 numarası Novak Djokovic ise Djokovic’i Djokovic yapan muhteşem 2011 yılının ardından kariyerinin en iyi senesini geçiriyor. Hatta belki 2011’den bile iyi olabilir bu sene. Bu sezon tenisteki tüm önemli turnuvalarda final oynamayı başaran Djokovic’in toplam 10 finali ve 6 şampiyonluğu var. Bu 6 şampiyonluğun 2’si Grand Slam ve 4’ü de Masters şampiyonluğu. Bu sene Nole; Avusturalya Açık, Indian Wells Masters, Miami Masters, Monte-Carlo Masters, Roma Masters ve son olarak da Wimbledon’u kazanarak tenis dünyasını domine etmiş olsa da, oynadığı son iki Masters turnuvasında sırasıyla Murray ve Federer’e kaybetmişti. Hem de 1 hafta içinde! Son zamanlarda her ne kadar en iyi formundaymış gibi görünmese de Djokovic bu seneki turnuvanın da en önemli favorilerinden biri bence.


Turnuvanın bir diğer favorisi ise Andy Murray. Son zamanlarda da iyi bir forma sahip olan Murray, demin de söylediğim gibi Amerika Açık için hazırlık olarak görebileceğimiz Montreal’deki Rogers Cup’ta Djokovic’i yenerek şampiyonluğa ulaşmıştı. Murray, bu sezon henüz bir Grand Slam şampiyonluğuna ulaşamasa da içinde 1 Masters turnuvası da olmak üzere elde ettiği 4 şampiyonlukla turnuvayı kazanma şansı yüksek bir oyuncu olduğunu göstermiş oldu.


Rafael Nadal ise bu sene kariyerinin en iyi yıllarından birini geçirmiyor bu kesin. Bu sene henüz bir Grand Slam şampiyonluğu bulunmayan Nadal eğer Amerika Açık’ta da şampiyonluğa ulaşamaz ise bu Rafa’nın 2005 yılındaki Roland Garros şampiyonluğu ile başlayan “her yıl en az bir Grand Slam kazanma” serisinin de sona ermesi demek olacak. Rafa’nın şampiyonluk yolundaki muthemel rakipleri ise Milos Raonic, Kei Nishikori ve Novak Djokovic gibi güçlü isimler. Ancak şüphesiz ki Nadal bu seneki kötü gidişe dur demek ve burada şampiyon olmak isteyecektir ve bu seneki formuna rağmen Rafa’yı da turnuvanın favorilerinden biri olarak görüyorum.


Sürpriz yapabilecek isimler ise bu sene Roland Garros finalinde Djokovic’i yenerek şampiyonluğa ulaşmış olan Stan Wawrinka ve geçen senenin Amerika Açık finalisti Kei Nishikori bence.


Şimdi de sıra geldi turnuvanın en önemli ismine, en büyük favorisine, turnuva tarihinde ilk kez kadınlar finali biletlerinin erkekler finali biletlerinden önce tükenmesini sağlayan Serena Williams’a. Sırasıyla 2014 Amerika Açık, 2015 Avusturalya Açık, 2015 Roland Garros ve en son da Wimbledon’u kazanan ve böylece aynı yıl içinde olmasa da 4 Grand Slam’i de art arda kazanmayı başararak kariyerinde ikinci kez “Serena Slam” yapan Serena Williams, 2015 Amerika Açık’ı da kazanıp “True Grand Slam” (“Takvim Grand Slam’i ” veya “Takvim Slam”) yaparak adını tarihe yazdırmaya çalışacak. Tarihte kadınlarda bunu yapan sadece Maureen Connolly Brinker (1953), Margaret Court (1970) ve Steffi Graff (1988) var. Erkeklerde ise Don Budge (1938) ve Rod Laver (1962 ve 1969) var. Yeni Serena bunu başarabilirse tarihte bunu yapabilen 4. kadın tenisçi olacak ve biz de bir yaşayan efsanenin adını tarihe altın harflerle yazdırmasına tanık olacağız.


Kadınlardaki bir diğer favori ise Simona Halep. Turnuaya iki numaralı seribaşı olarak katılan Halep 2014’de Roland Garros finali görerek ilk Grand Slam şampiyonluğunu elde etmeye çok yaklaşmıştı. Bu sene için geçen seneki kadar iyi olmasa da Halep son iki turnuvada final görmeyi başararak senenin genelinden daha iyi bir formda olduğunu gösterdi.


Daha önce burada iki kez final oynamış olan Victoria Azarenka da sakatlıktan dönmesinin ardından eski formuna dönmüş gibi görünüyor. 2 Avusturalya Açık şampiyonluğu olan Vika, hala en iyi seviyesinde olmasa da gittikçe daha iyi olmaya başlıyor gibi.


Son olarak ise Petra Kvitova’yı da favori olarak sayabiliriz. 2 Wimbledon şampiyonluğu olan Kvitova, bu sene çok istikrarlı bir performans göstermemişti, tabi bu biraz da yakalandığı mononükleoz hastalığıyla da ilgili olabilir. Ancak Kvitova, Amerika Açık öncesi son turnuva olan New Haven’da (kariyerinde 3. kez) şampiyonluğa ulaştı ve böylece turnuvaya iyi bir formda gelecek.


Kadınlarda sürpriz yapabilecek isimlerden en önemlisi ise Rogers Cup yarı finalinde Serena Williams’ı yenmeyi başaran ve sonrada finalde Halep’in sakatlık nedeni ile 3. sette maçı bırakmasının ardından şampiyonluğa ulaşan 18 yaşındaki Belinda Bencic. Bencic şampiyonluğa ulaşırken Halep ve Serena’nın dışında Eugenie Bouchard, Caroline Wozniacki, Sabine Lisicki ve Ana Ivanovic gibi önemli ve güçlü isimleri de elemeyi başarmıştı.


Turnuvanın kuralarından bahsetmeden önce önemli bir gelişmeyi söyleyeyim. Dünya 3 numarası Maria Sharapova turnuvanın başlamasına saatler kala turnuvadan çekildiğini açıkladı. Kendi hesabından açıklama yapan Sharapova, turnuvadan çekilmesinin nedeninin ise antrenman sırasında bacağından sakatlanması olduğunu söyledi. Şüphesiz ki Sharapova’nın çekilmesi turnuvanın gelişimini önemli bir şekilde etkileyecektir.


Turnuvanın muhtemel eşleşmeleri ise şu şekilde olabilir. Serena Williams, 4. turda Agnieszka Radwanska, çeyrek finalde ise Karolina Pliskova ya da Rogers Cup’ta yenildiği Belinda Bencic ile karşılaşabilir. Halep’in çeyrek finaldeki muhtemel rakibi ise bu seneki Roland Garros finalisti Lucie Safarova. Geçen yılın finalisti Caroline Wozniacki ise çeyrek finale kalması halinde, Petra Kvitova veya bu sene Wimbledon'da ilk Grand Slam finaline çıkan Garbine Muguruza ile karşılaşabilir. 7 numaralı seribaşı Ana Ivanovic, 10 numaralı seribaşı Carla Suarez Navarro ve geçen seneki müthiş formundan uzak olan Eugenie Bouchard ise ana tablonun aynı bölümünde yer alıyor. Rafael Nadal ise 4. turda Milos Raonic ve çeyrek finalde Novak Djokovic ile karşılaşabilir. Roger Federer’in çeyrek finaldeki muhtemel rakibi ise bu sene iyi bir form yakalamış olan Tomas Berdych. Andy Murray ise çeyrek finalde Stan Wawrinka ile karşılaşabilir. Son şampiyon Marin Cilic ise çeyrek finalde geçen yılın finalisti Kei Nishikori ile karşılaşabilir.

İlk turdaki dikkat çeken karşılaşmalar ise şöyle:

Ana Ivanovic – Dominica Cibulkova

Roger Federer – Leonardo Mayer

Andy Murray- Nick Krygios


Rafael Nadal – Borna Coric

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder