14 Ağustos 2015 Cuma

Kesinlikle İzlemelisin: Mission: Impossible (1996)


Ajan denince de ilk akla gelen isimlerden biri kesinlikle Mission: Impossible serisinde Tom Cruise’un canlandırdığı Ethan Hunt’tır. Aksiyon dolu M: I serisinin ilk filmi 1996’da çıkmıştı. Açıkçası ben ilk iki filmin çok da iyi olduğunu düşünmüyorum ancak 3. Filmden itibaren müthiş bir iş ortaya çıkmış(Özellikle de 4. Ve 5. Filmleri çok iyiydi). Bu serinin bu kadar tutulmasının ve sevilmesinin en önemli nedeni ise akıllara durgunluk veren aksiyon sahneleri muhtemelen. Bu sahnelerin bu kadar iyi olmasının nedeni ise dublörlükten aktörlüğe geçen Tom Cruise’un karizması (ve bu sahnelerin çoğunluğunda dublör kullanmamış oluşu). Bu arada baştan uyarayım; bu inceleme yazımın devamında spoiler’lar olacaktır dikkat!



Önce kısaca filmin konusundan bahsedeyim. Jim Phelps’in (Jon Voight) başında olduğu bir Impossible Mission Force (IMF) yani bir İmkansız Görev Takımı Prag’da bir görevdelerdir ancak bu aslında gizli bir görevdir ve asıl amacı bir köstebeği ortaya çıkarmaktır. Bu görevde herşey ters gider ve ekibin çoğu hayatını kaybeder. Bu olaydan sağ olarak kurtulan tek kişi Ethan Hunt’tır(Tom Cruise) ve IMF yöneticisi Eugene Kittridge (Henry Czerny) suçlunun Hunt olduğunu söyler. Bunun üzerine Hunt adını temize çıkarmak için kaçmak zorunda kalır.


Brian De Palma’nın yönetmen koltuğunda oturduğu filminde Tom Cruise’a eşlik eden çok iyi yardımcı oyuncular da var. Bunlardan en önemlileri ise Jon Voight ve Jean Reno. Filmin bir diğer güzel noktası da efsane jenerik müziğiydi. Ancak filmde yeteri kadar iyi olmayan yerler hatta zaman zaman komik ve saçma olarak nitelendirebileceğim kısımlar da vardı. Ayrıca oyuncularının iyi olmasına rağmen bence oyuncuların filmdeki performansları yeteri kadar iyi değil gibiydi. Mesela Tom Cruise’un ilerleyen filmlerde çok daha iyi performansları olduğunu görüyoruz ancak karizması ve aksiyon sahnelerindeki çekiciliğiyle bu eksiklerini kapatmış Cruise. Ayrıca Jon Voight’ın canlandırdığı ve filmin sonlarına doğru köstebek olduğunu gördüğümüz ekip lideri Jim Phelps karakteri ise yeteri kadar iyi bir kötü adam değildi bence.


Ancak tüm bunları bir yana bırakırsak film sırf Tom Cruise’un üstte fotoğrafını gördüğünüz bu inanılmaz sahnesi için bile seyredilir diyebilirim. Eksikleri olmasına rağmen bu filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim çünkü 1996’da bulunan şartlara baktığınızda gerçekten iyi bir film diyebilirim. Ayrıca bu filmi bir aksiyon filminden çok gerilim dolu bir casus filmi olarak nitelendirmek daha doğru olur.



Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Tom Cruise’un o müthiş sahnesi ve filmin fragmanı altta. Bir sonraki Mission: Impossible incelememde görüşmek üzere...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder