23 Mayıs 2015 Cumartesi

Spor: 2015 Roland Garros'dan Önce


Bir süredir yazacak vakit bulamamıştım, yazacak birşey olmadığından değil tabi bir sürü var aslında da final dönemi olunca yazmaya vakit ayıramadım. Ve bugün tekrar yazmaya başlamanın tam zamanı diye düşündüm çünkü en sevdiğim Grand Slam olan Roland Garros (ya da Fransa Açık da diyebiliriz) yarın başlıyor. Bu turnuvayı çok sevmemin en önemli nedenlerinden biri benim tenisi şu anki kadar sevmemi sağlayan maçlardan biri olan 2011 yılındaki Federer-Nadal finaliydi. Gerçi benim favori maçlarımın arasında (doğal olarak) bir sürü Federer-Nadal maçı var ve bence zaten bu rekabet tüm zamanların en önemli rekabetlerinden biri sadece tenis için de değil spor içinde. Neyse en sevdiğim oyunculardan olan bu iki yaşayan efsanenin rekabetiyle ilgili bir yazı yazmayı planlıyorum zaten o yüzden bu konu ile ilgili daha fazla konuşayayım şimdi. Turnuva ile ilgili konuşmaya başlamadan önce şunu da belirtmeliyim ki, turnuvayı sevmemin bir diğer nedeni de Toprağın Kralı Nadal tabii ki.
Şimdi 2015 Roland Garros’a gelelim. Bu yazımda turnuvanın bana göre favorilerinden ve kuralardan biraz bahsetmek istiyorum. Turnuva boyunca da her gün sonunda o günün değerlendirmesi ile ilgili bir yazı yazacağım.


Erkekler:
  • Rafael Nadal

Bu sene geçen sezonun son bölümünde geçirdiği sakatlıkların ve sene sonunda olduğu apandisit ameliyatının etkisinden tam olarak çıkamamış gibi dursa da, eski formundan uzak gibi gözükse de son 10 yılın 9’unda burada şampiyon olan Nadal bence her sene olduğu gibi bu sene de turnuvanın en önemli favorisi. Madrid ve Roma turnuvalarındaki performanslarıyla da eski performansına dönmeye başladığının sinyallerini vermişti zaten. Bu turnuvada daha da güçlü bir performans göstereceğini düşünüyorum.

  • Novak Djokovic

Bu sene kariyerinin belki de en iyi senesini geçiren Djokovic 2011’deki muhteşem performansını da biraz daha üste çekmiş gibi görünüyor. 22 maçlık bir galibiyet serisiyle Paris’e gelen Djokovic kariyer Grand Slam’i yapmak için tek eksiği olan Roland Garros için de bu sene daha istekli gibi. Bu sene bir  Avusturalya Açık zaferi daha elde eden Djokovic, bunu yanında katıldığı tüm Masters turnuvalarında da şampiyonluk elde ederek neredeyse mükemmel bir şekilde devam ederken sezona sadece 2 kere yenildiğini de eklemek lazım. Djokovic’in bu yenilmezliğine karşı olan en büyük tehdit kuşkusuz ki Nadal. Ancak bu sene Monte Carlo’da karşılaştıklarında Djokovic, Nadal’ı mağlup etmeyi başarmıştı.

  • Roger Federer

Toprak zemini Ekselansları’nın en sevdiği zemin değil belki ancak son zamanlarda iyi bir form yakaladı ve final yolundaki kurası da diğer favorilere göre daha rahat görünüyor. Ayrıca Federer zaten her girdiği turnuvada favorilerden biri olarak görülüyor ve burada da 18. Grand Slam şampiyonluğu için sonuna kadar savaşacağına şüphe yok.

  • Andy Murray

Son birkaç yıldır kazandığı başarılarla üstte bahsettiğim teniste büyük üçlü olarak adlandırılan Federer-Nadal-Djokovic’in arasına girmeyi başaran ve artık teniste büyük dörtlü olmasını sağlayan Andy Murray, bu sezon özellikle toprak sezonunda çok iyi iş çıkardı. Önceki sezonlarda toprakta kendi kalitesine göre pek de başarılı olamayan Murray, bu sezon katıldığı iki toprak turnuvasında da şampiyon olmayı başardı. İlk iki toprak zaferini üst üste elde eden Murray finallerde sırasıyla Münih’te Philipp Kohlschreiber ve Madrid’de de Rafael Nadal’ı mağlup etmeyi başardı. Ayrıca Madrid’deki galibiyet Murray’nin Nadal’a karşı toprakta kazandığı ilk maç oldu. Toprakta bu sezon 10-0’lık mükemmel galibiyet serisine sahip Murray turnuvanın sürprizi olmaya aday gibi görünüyor.


Kadınlar:
  • Serena Williams

Kadın tenisinde tüm zamanların en iyilerinden biri olan dünya 1 numarası Serena Williams, katıldığı her turnuvada olduğu gibi burada da mutlak favori olarak görülüyor. Ancak geçen sene Grand Slam’lerde pek iyi bir performans gösterememiş ve sadece Amerika Açık şampiyonluğunu kazanabilmişti. Geçen sene Avusturalya Açık’ta Ana Ivanovic’e, Roland Garros’ta Garbine Muguruza’ya, Wimbledon’da da Alize Cornet’e kaybetmişti. Bu sezona daha iyi başlayan Serena Avusturalya Açık finalinde Maria Sharapova’yı yenerek 19. Grand Slam şampiyonluğunu elde etmeyi başardı. Bu yıl ki tek mağlubiyeti ise bir toprak turnuvası olan Madrid’de Petra Kvitova’ya karşıydı.  

  • Maria Sharapova

Turnuvanın son şampiyonu olan Maria Sharapova, kariyerinde yaşadığı büyük değişimle son yıllarda toprak kortta çok önemli başarılar elde ederek  bu zeminin en önemli oyunculardan biri olmayı başardı. Roma’da şampiyon olarak Paris’e gelen Sharapova oynadığı son 68 toprak maçının 62’sini kazanmayı da bildi. Roland Garros’ta bu sene de en büyük favorilerden biri olarak görülüyor.

  • Simona Halep

Geçen sene Paris’te ilk ve tek Grand Slam finalini oynayan Halep, bu sezon toprakta sampiyonluk elde edememiş olsa da Serena ve Sharapova’dan sonraki en önemli isimlerden biri. Artık herkesin bir Grand Slam şampiyonluğu beklediği Halep’in burada yapacakları merakla bekleniyor.

  • Petra Kvitova

İki kere Wimbledon şampiyonluğu yaşayan Petra Kvitova bu sezon toprakta Madrid’de şampiyonluğa ulaşırken yarı finalde Serena Williams karşısında etkileyici bir performans göstermişti. Bu yıl Roland Garros’a en güçlü şekilde gelen isimlerden biri olan Kvitova, iyi bir sonuç elde etmeye aday gibi görünüyor.


Kuralar:
  • Erkekler

Bu sene Milos Raonic’in sakatlığı nedeniyle turnuvadan çekilmesiyle en önemli favori olan Rafael Nadal, 6 numaralı seribaşı olarak kurada yer aldı. Ancak turnuvanın bu seneki en dikkat çekici noktası, en önemli favorilerden Nadal, Murray ve Djokovic’in fikstürde aynı tarafta yer alması oldu. Nadal’ın 6 numaralı seribaşı olmasıyla çeyrek finalde muhtemel bir Nadal-Djokovic eşleşmesi oluşmuş oldu. Federer’in fikstürü ise Nadal, Djokovic ve Murray’e göre daha rahat görünüyor. Ekselansları’nın bölümünde ise dikkat çeken isimler Stanislas Wawrinka, Kei Nishikori ve Tomas Berdych.
  • Kadınlar

Kadınlar fikstürü de erkeklerdeki gibi karışık görünüyor. En önemli iki favori olan Serena Williams ile Maria Sharapova turnuva öncesi beklenmedik mağlubiyetler yaşamışlardı. Maria Sharapova üst üste iki turnuvanın ilk turunda elense de sonra Roma’da şampiyonluğa ulaşarak Roland Garros için yine hazır olduğunu gösterdi. Serena Williams ise bu yıl tek mağlubiyetini daha önce hiç kaybetmediği Petra Kvitova’ya karşı toprakta aldı. Bu sonuçlar üzerine Roland Garros’ta bu sene ilginç maçlar olmasını bekleyebiliriz. Muhtemel çeyrek final eşleşmeleri de şu şekilde oluştu: Serena Williams-Caroline Wozniacki, Maria Sharapova-Carlo Suarez Navarro, Simona Halep-Ana Ivanovic ve Petra Kvitova-Eugenie Bouchard.  

Yine keyifli bir turnuva bizi bekliyor, iyi seyirler.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder