25 Nisan 2015 Cumartesi

Kesinlikle İzlemelisin: Whiplash (2014)


Geçtiğimiz ödül sezonunun en çok konuşulan filmlerinden biri Whiplash’di. Filmin özellikle en dikkat çekici özelliği J.K. Simmons’ın muhteşem performansıydı. Simmons da bu performansı nedeniyle aday olduğu tüm ödüllerde bir numaralı favoriydi zaten. Aldığı ödüllerden en önemlileri ise Bafta, Altın Küre ve tabii ki Oscar’dı. Filmde sayabileceğimiz önemli bir diğer oyuncu ise Miles Teller. Daha önceki yazılarımda Miles Teller’ı çok sevdiğimi zaten söylemiştim ancak onu bu kadar sevmemin nedeni işte bu filmdi. Filmde J.K. Simmons tabi ki ön planda ancak Miles Teller da şimdiye kadar gösterdiği en iyi performansını ortaya koyarak filmi bir üst seviyeye taşıyor.


Filmden biraz bahsedeyim. Filmde Shaffer Konservatuarı’nda okuyan Andrew Neiman (Miles Teller) isminde hırslı bir bateri öğrencisi var. Andrew’un amacı örnek aldığı jazz bateristi Buddy Rich gibi en iyilerden biri olmak. Konservatuarın en iyi hocalarından olan Terrence Fletcher (J.K. Simmons) bir gün onu kendi grubuna yedek baterist olarak alıyor. Fletcher çok sert, mükemmeliyetçi ve öğrencilerini hem duygusal hem de fiziksel açıdan çok zorlayan bir hoca ancak sonuçta onun yetiştirdiği öğrenciler çok iyi yerlere gelmektedir. Neiman, Fletcher’ın grubuna katıldıktan sonra ikili arasında film boyunca devam eden ve gittikçe şiddetlenen mücadele başlıyor.



Filmde öne çıkan şey kurgu olmasına rağmen filmin yönetmeni Damien Chazelle kamera hareketlerini ve açıları tam yerinde kullanmış bence. Neiman ile Fletcher arasındaki mücadele filmin odak noktası ve bu mücadele gittikçe artan bir gerilimle anlatılmış. Film gerilim dolu olduğu kadar tempolu ve akıcı da. Bunun yanında da sizi gittikçe daha çok içine çekiyor, meraklandırıyor ve zaman zaman da şaşırtıyor. Bence 2014’ün en iyi filmlerinden biriydi. Benim gibi müzikle ilgili olsanız da olmasanız da kesinlikle izlemelisiniz. Emin olun ki bu film sizi de çok etkileyecek.

Filmin beni etkileyen bir tarafı da filmle ilgili bilinmeyenler ve tabi ki müzikleriydi. Aşağıya filmle ilgili bilinmeyenleri, filmin fragmanını ve müziklerini bir de en dikkat çekici fotoğrafları ekledim.


Film ile İlgili Bilinmeyenler:
  • Filmin yönetmeni ve senaristi olan Damien Chazelle, Whiplash için finansman bulamamış. Bunun üzerine de filmi kısa film şeklinde çekmiş ve bu kısa film 2013 Sundance Film Festivali’nde Kısa Film Jüri Ödülü’nü kazanmış. Bu ödül de Chazelle’in film için finansman bulmasını sağlamış.
  • Filmin çekimleri 19 gün sürmüş.

  • Filmde Andrew’u canlandıran Miles Teller, 15 yaşından beri bateri çalıyormuş ve film için ek olarak haftada 3 gün 4 saatlik bateri dersleri almış. Filmdeki bateri sahnelerinde kendisi çalmış. Fragmanda da görülen bazı sahnelerdeki kanlar da gerçekten onun kanıymış, yani çekimler sırasında gerçekten olmuş. 


  • Ayrıca J.K. Simmons da geçmişte piyano çalmasına rağmen film için piyano dersleri almış.
  • Filmde bulunan tokatlama sahnesinde J.K. Simmons, Miles Teller’a gerçekten tokat atmadan sahne çekilmeye çalışılmış ancak son denemede iki oyuncu anlaşmış ve J.K. Simmons, rol arkadaşını gerçekten tokatlamış. Filmde de gerçek tokatlama çekimi yer almış.

  •  
  • Filmin yönetmeni ve senaristi Damien Chazelle ise lise yıllarında okulun orkestrasında yer almış. Filmde Chazelle’nin tecrübelerinden de kesitler bulunuyor. Chazelle, lisedeki orkestra şefinden benzer davranışlara maruz kaldığını söylemişti.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder